Pana Cristina Iuliana- Retete

Borș cu carne de miel

panacris
Recipe by
cca. 80 min
Prep: cca. 25 min | Cook: cca. 50 min | Servings: cca. 12 porții
  • Provocarea Weekend cu spor continuă și în această lună. Draga noastră Sidonia Tonceanu, ne-a propus, preponderent, meniuri din carne de miel.  Am preparat un borș minunat, noooo, cu un pic de “tușă Panacris”.
  • Am plecat de la http://sidyskitchen.blogspot.ro/2014/11/bors-cu-carne-de-miel.html și am ajuns aici 😉 Spor și poftă bună!

INGREDIENTE:

  • capul și mușchii din spate ai mielului (mai bine spus șira spinării) cca. 700 g.,
  • mațe de miel,
  • ceapă galbenă 1 bucată,
  • morcovi 2-3 bucăți,
  • țelină 50 g,
  • păstârnac 25 g,
  • pătrunjel rădăcină 50 g,
  • gulie cca. 25 g,
  • ceapă verde 1 legătură,
  • usturoi verde 1 legătură,
  • leuștean 1/2 legătură,
  • tarhon 2-3 fire,
  • sare iodată,
  • piper proaspăt măcinat,
  • borș de putină 1000 ml,
  • gălbenuș de ou 4-5 bucăți,
  • smântână 300-400 ml.

MOD DE PREPARARE:

  • Carnea se spală, se porționează și se pune la fiert în apă rece cu puțină sare, cca. 25 de minute la foc mediu, semiacoperit. Se spumează la nevoie.
  • Între timp, mațele de miel se curăță bine, adică se umplu cu apă rece, apoi se scurg, operația repetându-se de cca. 3 ori. La final se freacă bine cu mălai și sare. Se strecoară, se trec sub jet de apă rece, se bobinează pe oscioarele mielului, iar restul se taie mărunt și se adaugă la ciorbă, lăsându-se  la fiert în apă clocotită cu puțină sare, lăsându-se la fiert cca. 15 minute.
  • Zarzavaturile se curăță, se spală și se taie bucățele, de această dată. Verdețurile se curăță, se spală apoi se toacă mărunt. Toate acestea se călesc scurt în puțin ulei de floarea soarelui și apă, apoi se adaugă la ciorba de mai sus. Se asezonează de sare, piper și se lasă la fiert cca. 25 de minute. Se adaugă borșul și se mai lasă la fiert cca. 10 minute, la foc mediu.
  • Se drege cu gălbenuș de ou bătut cu smântână doar înainte de a fi servită, spre a se evita îmbrânzirea ciorbei.
  • Se servește fierbinte cu leuștean tocat mărunt, ardei iute, oțet sau zeamă de lămâie, după gustul fiecăruia.
  • Spor și poftă bună!

 

4 Reviews

  1. Sidy

    O minunatie ti-a iesit Crisule ! Dar…m-ai dat pe spate cu…matele de miel. Nici nu am auzit si nici nu am gustat asa ceva !Foarte interesant…
    Multumesc de participare.

    Star
  2. panacris

    Cu mare drag Sidy. Da, am văzut la mama soacră. Mi-a trebuit mult timp și curaj să adaug și mațe în borș-ul de miel.

    Star
  3. Sidy

    Nu stiu daca as avea curajul tau ! Poate daca as gusta mai inainte…

    Star
  4. panacris

    Pai asa mi s-a intamplat si mie, am probat doar dupa ce am vazut cum se curata 😀

    Star

Leave a Review

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

1 2 3 4 5