Pana Cristina Iuliana- Retete

Dulceata din petale de bujori

panacris
Recipe by
  • Pentru această rețetă m-am inspirat de la minunata și neobosita, Adnia/Dia Daria, cu al său minunat blog https://www.retetelemeledragi.com/2015/05/dulceata-de-bujori.html/#comment-38646, e de doi ani în plan, dar doar acum, m-am încumetat.
  • Sincer am avut puțină reticență, dar acum abia aștept să “vânez”, bujori, că sunt cam scumpuți 😀 pentru o nouă rundă de dulceață.
  • Gata cu vorba și să trecem la treabă!

INGREDIENTE:

  • Petale de bujori 100 g ( cca. 15 flori de bujor aromat!)
  • Zahăr tos 500 g,
  • Apă 500 g,
  • Lămâie 1 bucată.

MOD DE PREPARARE:

  • Bujorii achiziționați din piață, sau culeși din grădină, se sub un jet de apă rece, apoi se lasă la uscat în glastră.
  • Petalele se rup cu grijă sau se taie cu foarfeca, o să observați la un moment dat pe mâni sentimentul acela de dulce, lipicios, e un semn ca bujori sunt buni pentru dulceață.
  • Petalele se pun într-un bol, se presară 2 linguri de zahăr tos și zeama de lămâie, apoi se masează ușor petalele, atât cât să se înmoaie și să rămână culoarea rozalie (data viitoare voi proba cu bujorii roșii!).
  • Apoi se pun la rece, acoperiți cu folie, până se fierbe siropul de zahăr.
  • Zahărul și apa se pun la fiert la foc mare, cca. 60 minute, până ce se obține siropul de consistența dorită, cam jumătate din lichid inițial.
  • Apoi se adaugă petalele, se amestecă și se lasă la foc mic cca. 15 minute. Se oprește focul și se lasă la odihnă dulceața obținută cca. 15 minute.
  •    
  • Dulceața rezultată se pune în borcănele sterilizate, de preferință mai micuțe ;), ( pentru viitoarele cadouri personalizate!), se închid ermetic (recomand ștergerea capacelor pe interior cu un pansament steril înmuiat în alcool sanitar, sau palincă/vodkă dacă vă e la mai îndemână!). Borcănelele, se pun într-un vas căptușit cu cârpe de bucătărie, cu fundu, apoi se învelesc bine (asta înseamnă dunst cald, că m-au întrebat câteva începătoare în conservăreli :D!).
  • A doua zi se etichetează , se pozează 😀 și apoi se dăruiesc sau se pun la păstrare în cămară.
  • Spor și poftă bună!

 

 

 

 

2 Reviews

Leave a Review

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

1 2 3 4 5