Pana Cristina Iuliana- Retete

Gem din prune

panacris
Recipe by
Prep: cca. 60 min | Cook: cca. 240 min
Istoria se repetă! Anul trecut, tot în luna august, am fost gazdă în provocarea Traditie si gastronomie romaneasca, lansată de Gina Bradea.Bucătăria tradițională românească este foarte sățioasă, savuroasă, încărcată cu multe bucate alese, majoritatea preparate din carne (porc, vită, pasăre, miel, vânat sau pește) dar și legume, mai ales în perioada de post. De preparatele dulci ce să spun: fel de fel de plăcinte, langoși, gogoși, cozonaci, prăjiturele, torturi, numai delicatese.

Anul trecut, am propus CIORBE/SUPE: din carne, din legume, de ce nu din fructe, calde sau reci.

Anul acesta propun preparate din prune, pot fi variate, ciorbe/supe, feluri prinicipale, desert, conserve( magiun, chisăliță, compot, etc.), chiar licori bahice 😉

În fiecare dintre regiunile țării noastre: Banatul, Crișana, Maramureșul, Ardealul, Moldova, Oltenia, Muntenia și Dobrogea, se cultivă și mai ales se consumă prunele.

Am rugămintea să nu adăugați Delikat,Vegeta sau altfel de adaosuri, decât ingrediente natural, folosite de părinții și bunicii noștri.

Celor care vor să participle la această minunată provocare și nu au blog, site sau alt mediu online, pot trimite pe adresa mea de mail: cristina_pana33@yahoo.com, rețeta cu cel puțin două poze, care să fie originale.

Așa, gata cu vorbăria, success și spor la treabă!

Ca să deschid lista minunatelor rețete din prune, am spart gheața cu clasicul gem din prune. O bunatate!!!

 
INGREDIENTE:
 
prune brumării pentru dulceață 10000 g necurățate,
zahăr  tos 1000 g.
 
MOD DE PREPARARE:
 Prunele se spală sub jet de apă rece, apoi se desâmburesc și se pun într-un vas încăpător, în cazul meu unul înalt de inox, cu fund triplu. Se presară zahărul deasupra, se amestecă ușor prin rotirea vasului, apoi se lasă peste noapte la rece. A doua zi, dis de dimineață, se pune vasul la foc mediu ( cca. 150 grade), în cuptor, neacoperit cca. 3-4 ore. După ce a scăzut bine zeama lăsată și gemul se încheagă, se pune în borcane sterilizate, apoi se dă din nou la cuptor ptr cca. 30 de minute la foc mic.
Borcanele se căpăcesc, cât e fierbinte gemul și se lasă la dunst cald până a doua zi.
Spor și poftă bună! 
Category:

Leave a Review

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

1 2 3 4 5