Pana Cristina Iuliana- Retete

Guguluf cu mere

panacris
Recipe by
cca. 70 min
Prep: cca. 20min | Cook: cca. 45 min | Servings: 12 porții

Rocsy Ciobanu, cu al său minunat blog http://rocsyinbucatarie.blogspot.ro, a acceptat cu drag ca în această lună să fie gazdă a MisteryBoxChallenge, o provocare inițiată de minunată Cerasela Badr El-Din, Cutia Misterelor.

În această luna de iarnă draga de Rocsy, a propus: ”un ingredient pe care il consum des in aceasta perioada si sunt sigura ca este la indemana oricui: ingredientul vedeta sa fie MERELE.
Cutia misterioasa din aceasta luna cuprinde urmatoarele ingrediente: iaurt, oua, foietaj, lapte, branzeturi, radacinoase, salata verde, smantana, nuci si ingredientul vedeta, MERELE
.”

Pare simplu, dar totuși complicat. Când te gândești la un desert cu mere, vezi în față, ori plăcintă, ori tort cu mere 😀

Ei am reușit să aduc o primă rețetă cu merele vedetă, un hybrid între plăcintă și tort cu mere.

INGREDIENTE:

Caramelul:

  • Zahăr tos  cca 250 g,

Umplutura:

  • Mere mici cca. 10 bucăți,
  • Stafide cca. 50 g,
  • Miez de nucă cca. 50 g,
  • Scorțișoară 1 linguriță,

Aluatul:

  • Ouă 7 bucăți,
  • Sare de mare ½ linguriță,
  • Oțet de mere ½ linguriță,
  • Zahăr tos 7 linguri,
  • Făină albă 000 7 linguri,
  • Praf de copt 1 plic,
  • Esență de butter-vanilie 1 lingură,
  • Esență de rom 1 lingură.

MOD DE PREPARARE:

  • Zahărul tos se pune la caramelizat într-o crăticioară cu fundul gros, la foc mic.
  • IMG_0089
  • Atenție nu se amestecă cu lingura, doar se înclină vasul din când în când, până se încorporează tot zahărul și se obține un caramel de culoare ruginie.
  • IMG_0090 IMG_0091
  • Acesta se transferă într-o formă rezistentă, în cazul meu forma de guguluf, din silicon (sincer, am avut un pic de emoții, că se va topi 😀 dar nu a fost cazul!).
  • IMG_0092
  • Merele se curăță de coajă, se scoate cotorul cu un cuțit special sau cu un cuțitaș, apoi se așează peste caramelul din vas.
  • IMG_0083 IMG_0084
  • Se umplu merele cu stafide și miez de nucă, apoi se presară scorțișoara peste ele.
  • IMG_0097 IMG_0099
  • Pentru aluat:
  • Albușurile se bat energic cu ½ linguriță de sare și ½ linguriță de oțet și zahărul până ce se obține  o spumă pufoasă.
  • Apoi se adaugă pe rând gălbenușurile, făina, praful de copt, amestecându-se ușor cât să se înglobeze toate ingredientele și să se obțină un aluat omogen.
  • Se toarnă aluatul obținut peste merele umplute, apoi se pune la copt în cuptorul preîncins cca. 45 de minute la foc mediu, cca. 180 grade.
  •  IMG_0101
  • După ce trece testul scobitorii, se scoate prăjitura din cuptor, apoi se lasă la răcit un pic.
  • IMG_0103 IMG_0104
  • Spor și poftă bună!
  • P.S. Prăjitura e mult mai gustoasă a doua zi, asta dacă aveți răbdare 😉

Leave a Review

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

1 2 3 4 5