O nouă lună, o nouă provocare. O lună plină ce aniversări și sărbători. Margareta Cismasu, în minunata provocare https://margaretacismasiu.blogspot.ro/2017/04/provocarea-cutia-misterelor-aprilie-2017.html, ne-a propus o listă minunată:
„- smantana, lapte, unt
– ierburi aromate : menta,rozmarin,marar,oregano etc.
– verdeturi: salata verde,stevie,leurda,spanac etc.
– legume: cartofi,morcovi,rosii,ardei etc.
– fructe proaspete sau uscate
– ciocolata,
– paste,biscuiti/piscoturi
– cacao
– oua!”
Ei, cam jumătate din lista de ingrediente am onorat-o 😉 De mult timp aveam în plan această prăjitură 😉 Prima oară, am preparat-o când au apărut în gama Dr. Oetker, a avut succes deplin 😉 Acum am avut ocazia să o prepar, cu ingredientele din bucătăria/cămara mea 😉 Mulțumesc Teo, http://www.teoskitchen.ro/, pentru rețeta minunată și foarte bine explicată. Vorba lungă, sărăcia omului, așa că spor la treabă 😉 P.S. Abia am reușit să prind o feliuță ptr poza de prezentare 😉
INGREDIENTE:
Pentru blat:
- Unt Pilos 100 g,
- Zahăr tos Mărgăritar 120 g,
- Ouă 3 bucăți,
- Făină alba de grâu 000 Raftul Bunicii 150 g,
- Pudră de cacao 30 g,
- Praf de copt 1 plic,
- Zahăr vanilat 1 plic,
- Sare Castello ½ linguriță,
- Lapte Pilos 75 ml,
Pentru umplutură:
- Brânză de vaci Pilos 300 g,
- Smântână pentru frișcă Pilos 200 ml,
- Zahăr pudră 100 g,
- Ciocolată menaj 60 g,
- Gelatină granulate 1 plic,
- Apă rece cca. 50 ml,
- Esență de vanilie 1 lingură,
- Banane coapte bine 3 bucăți.
Pentru sirop:
- Zahăr tos 3 linguri,
- Apă cca. 50 ml,
- Esență de vanilie 1 linguriță.
MOD DE PREPARARE:
Untul la temperatura camerei se amestecă energic cu zahărul, zahărul vaniliat, până se topește. Apoi se adaugă ouăle, rând pe rând, sfat-ul lui Teo: http://www.teoskitchen.ro/2017/04/musuroi-de-cartita-2.html” punând de fiecare data și o lingură de făină, pentru ca amestecul ță nu se taie!”, amestecându-se energic până ce se înglobează ingredientele. Apoi se adaugă laptele și făina cernută împreună cu praful de copt, sarea și pudra de cacao, amestecându-se ușor până ce se obține un aluat omogen.
Compoziția rezultată se toarnă într-o formă de tort tapetată cu unt și făină, de cca. 20 cm, sau în cazul meu, într-o formă de tort din hârtie cerată 😉 Noua mea descoperire, de la Auchan 😉 și se pune la copt în cuptorul preîncins cca. 30 de minute la 180 grade.
După ce trece testul scobitorii prăjitura se scoate din cuptor și se lasă la răcit.
Între timp se prepară crema și siropul.
Gelatina se pune la înmuita în apă rece cca. 10 minute, apoi se încălzește la foc mic, până să se ajungă la punctul de fierbere.
Zahărul pudră se amestecă cu brânza de vaci, esența de vanilie, până se obține o cremă spumoasă. Apoi se adaugă smântâna pentru frișcă și gelatina răcorită, amestecându-se rapid până ce se înglobează toate ingredientele.
Ciocolata rasă se adaugă la final și se amestecă ușor, ca să se încorporeze. Crema se lasă la rece cca. 10 minute pentru odihnă.
Pentru sirop, zahărul se caramelizează, apoi se adaugă apa și se aduce la punctul de fierbere, se aromatizează cu esența de vanilie și se lasă la răcit.
Blatului răcorit i se taie capacul, apoi i se scobește miezul cu grijă, astfel încât să rămână cca. 2 cm pe fund și margini.
Miezul și capacul se fărâmițează, ca să se obțină aspectul de pământ pentru mușuroi.
Se însiropează baza blatului și marginile, apoi se așează bananele, curățate de coajă, întregi sau tăiate pe din două, se acoperă cu cremă, în formă de cupolă, apoi se presară “ pământul rezultat din miez și capac”, dându-i forma de mușuroi.
Deși pare complicată rețeta, vă asigur că după ce ați preparat-o prima oară, va devein vedetă în familia voastră 😉
Răcoroasă și aromată! Spor și success!
Gata, cum vedeta e banana, i-o venit randu in mai. Si eu o aveam salvata tot de la Teo 🙂
Bravo Maria 🙂 Sigur a ta va fi o splendoare! Spor și succes! :-*
Doamna, ai omis la blat cantitatea de cacao 🙂 Asa m-am trezit io in bucatarie ca n-am habar cu cata ciocolata s-o inlocuiesc :))) Am montat-o prajitura pentru propunerea de mai, mi-a placut ce-a iesit si am ramas tot cu musuoi restanta pentru alta data :)))
Upsss. Dar cum te știu eu, fată descurcăreață, ai găsit soluița ideală. Scuze, am rezolvat. Multumesc :-*