Un desert foarte bun pentru aniversări în familie și cu prietenii.
INGREDIENTE pentru minitarte:
- Făină albă cca. 250 g,
- Ou 1 bucată,
- Apă 2 linguri,
- Unt 100 g,
- Zahăr pudră vanilat 100 g.
MOD DE PREPARARE:
Se prepară aluatul pentru blat: untul moale, se amestecă cu făina cernută, oul bătut, zahărul pudră și apa. Se frământă un aluat căruia, dacă este prea lipicios, i se mai adaugă puţină făină, apoi se lasă la rece pentru minim 30 de minute sau până a doua zi.
Aluatul se scoate de la rece și se întinde în tava specială de minitarte sau în forme individuale de tarte, unse cu puțin unt, ulei sau spray special pentru copt.
Se înţeapă cu furculiţa din loc în loc și se dă la copt în cuptorul preîncins, cca. 15 minute la 180 grade, până se rumenesc ușor.
Eu de data asta recunsoc că am trișat un pic din lipsă de timp și am cumpărat direct cojile de minitarte. Recomand asta mai ales când vreți să facți mai multe minitarte! J
INGREDIENTE pentru crema de vanilie:
- Gălbenușuri 6 bucăți,
- Zahăr 100 g,
- Esență de vanilie 1 linguriță,
- Făină albă 30 g,
- Amidon din porumb 30 g,
- Lapte dulce 600 ml,
- Unt grăsime 85 % 250 g.
MOD DE PREPARARE:
Gălbenușurile se bat împreună cu zahărul, esența de vanilie până se topește zahărul. Apoi se adaugă făina și amidonul cernute amestecându-se ușor până se înglobează.
Între timp se pune la încălzit laptele într-un vas la Bain-Marie sau mai simplu cum am făcut eu în oala specială pentru fiert lapte.
Se iau patru linguri din laptele încălzit și se adaugă, ușor, ușor în crema de ouă, amestecându-se energic până ce se obține o compoziție fluidă.
Aceasta se toarnă în oala cu restul de lapte și se amestecă continuu (ca să nu facă cocoloașe, sau mai rău omletă) până se obține o cremă consistentă, gen budincă.
La final dacă nu a ieșit perfect de fină, vă recomand un truc ce l-am văzut zilele trecute pe net, dați repede crema fierbinte, printr-o sită fină amestecând până ce se strecoară crema într-un alt vas.
După ce s-a răcorit un pic crema adăugați untul la temperatura camerei, amestecând energic până ce se înglobează în crema de ouă.
Apoi se acoperă cu o folie alimentară, ca să nu facă coaja specifică și se lasă la rece până ne apucăm de montat minitartele.
INGREDIENTE pentru topping:
- Compot de fructe cocktail (pere, piersici, struguri),
- Compot de vișine fără sâmburi,
- Compot de ananas.
- Tort gelle alb 2 plicuri.
ASAMBLAREA:
În cojile de minitarte se pune crema de vanilie cu ajutorul unui poș, apoi se adaugă fructele mărunțite după dorința fiecăruia.
La final se adaugă gelle-ul obținut, atenție începeți să-l lucrați după ce ați pus fructele în minitarte, că se încheagă repede, și atunci trebuie să-l aduceți din nou la fierbere.
Gelatina, praful se dizolvă în zeama de compotului de fructe cockatil și cea de la ananas, cât să fie cca. 500 ml lichid, conform instrucțiunilor de pe ambalaj.
Nu se mai adaugă zahăr, deoarece zeama de la compot este deja dulce, apoi se aduce la fiert și se lasă cca. 4 -5 minute până ce se obține un lichid transparent.
Se lasă la rece minim 3 ore sau cel mai bine până a doua zi
Este un pic de migăleală, dar rezultatul final e pe măsură.
Spor și poftă bună!