Vorba aceea, omul învață toată viața, după atâta timp am aflat și eu rețeta ideală de a conserva gogoșarii, la rece, fără fierbere. Rețeta e de când lumea, dar eu abia anul trecut am descoperit-o. Cleme, mulțumesc, deși am fost cam neîncrezătoare, chiar e rețeta ideală. Eu am adus un pic de adăugiri a la Panacris, că altfel nu se putea 😛
INGREDIENTE:
- gogoșari 10000 g cumpărați ( 8000 g curățați),
- oțet 9 grad 800 ml,
- zahăr tos 800 g,
- sare pentru murături 300 g,
- semințe de muștar 2-3 linguri,
- boabe de coriandru 2-3 linguri,
- boabe de enibahar 13 boabe,
- boabe de piper 2-3 lingurițe,
- foi de dafin 13 bucăți,
- cimbru uscat 2-3 linguri,
- hrean 4-5 bucăți,
- usturoi 3 căpățâni.
MOD DE PREPARARE:
- Gogoșarii se spală, se taie în optimi, recunosc, la acesată etapă m-a ajutat TataZmeu 😉 și se pun într-un vas încăpător, dacă nu aveți unul mare, atunci puneți în două, încercând să păstrați proporțiile. Între timp se amestecă oțetul cu zahărul, sarea și mirodeniile.
- După ce s-a terminat acțiunea curățat, feliat, se adaugă amestecul de oțet, zahăr, sare și miorodenii, amestecându-se ușor, astfel încât să cuprindă toată compoziția de gogoșari.
- Se acoperă și se lasă la odihnă peste noapte.
- A doua zi se mai amestecă din când în când, iar dacă ați avut gogoșarii în două vase, acum că s-au ”lăsat” se pot pune într-un singur vas, amestecându-se astfel încât să se egalizeze compoziția.
- Sper că nu v-am pierdut pe drum cu explicațiile:d
- Încerc să explic pas cu pas, ca să înțeleagă și sceptici (așa cum am fost eu:D)!
- Așa, să revin! După cca. 12 ore veți observa că s-a format o zeamă suficientă.
- După 24 de ore chiar și 36 de ore, depinde de timpul și răbdarea voastră, se pun gogoșarii, în borcane sterilizate, se adaugă usturoi și hrean, apoi se căpăcesc și se pun la odihnă, până în zilele friguroase de iarnă, când îi vom savura alături de preparate delicioase din carne 😉
- Răbdare, spor și succes!
(Visited 81 times, 1 visits today)