Dacă am început cu jumările, vă aduc și toba preparată în casa Zmeilor, bineînțeles tot pentru Moș Crăciun, înfrigurat 😉 Fiindcă am avut doar o jumătate de Ghiță, și mai aveam nevoie de organe pentru un altfel de caltaboș, a ieșit o tobiță super suficientă pentru noi.
INGREDIENTE:
- căpățână de porc 1/2 bucată,
- ficat de porc 3/4,
- rinichi 1/2 bucată,
- plămân 3-4 bucată,
- splină 1/2 bucată,
- sare iodată,
- foaie de dafin,
- coriandru 2-3 boabe,
- boia de ardei dulce,
- stomac de porc pentru umplut,
- ată de macrame,
- ac de cusut cu urechi mari.
MOD DE PREPARARE:
- Căpățâna de porc cuățată și spălată bine se pune la fiert cu mirodenii într-un vas încăpător. Separat se fierb organele în multă apă rece, la foc mic cca 30 de minute, spumuindu-se la nevoie. După ce carnea s-a dezlipit de pe os, se oprește fierberea, se scoate din lichidul obținut și după ce s-a răcit se începe tocarea ei. Tot TataZmeu, m-a ajutat;) Îl înaintez în grad de tocător șef 😉 La fel se procedează și cu organele. Se amestecă cele două feluri de cărnuri într-un castron încăpător, se asezonează de sare, piper, boia și un pic de lichid în ce a fiert căpățâna;) gelatină curată;) Se umple apoi stomacul de porc, foarte bine curățat 😉 (o să vă povestesc altă dată;) poate un articol:D), cu umplutura obținută, apoi se coase, cu ață de macrame:D, e mai rezistentă;) eventual se poate folosi și ață de papiotă, pusă în patru straturi;), cu pași în urmă ca să nu se destrame 😉
- În final tobița obținută se pune la fiert la foc foarte foarte mic, în apa, în care a fiert căpățâna, cca. 15 minute.
- Apoi se scoate cu ajutorul unei strecurători mari, se pune într-un vas cu marginile mai înalte, se pune deasupra ei o scândurică de lemn, peste care se pune o greutate, de cca. 2000 g;) eu am pus două borcane de muraturi și se dă la rece ptr cca. 48 de ore;)
- Se servește rece, tăiată felii mai groase cu pâine de casă și salată de hrean;)
- Spor și poftă bună!
(Visited 110 times, 1 visits today)
Category: