O nouă provocare ce m-a atras în cursa ei este Cutia Misterelor (Mistery Box Challenge), a fost inițiată, Cerasela Badr El-Din. Luna acesta, gazda provocării Cutia Misterelor (Mistery Box Challenge) este minunata si gingașa Maria Udrea, cunoscută în blogosfera culinară ca Merișor, http://merisor67.blogspot.ro/2015/08/provocarea-culinara-cutia.html.
În cutia ei misterioasă ne-a ascuns ingrediente minunate, precum: ouă, lapte, smântână (fie de gătit, fie pentru frișcă), mascarpone sau orice cremă de brânză, cacao, nucă, fructe de sezon (prune, struguri, pere, mere), poate și niște pișcoturi, iar ca ingredient vedetă caramelul (zahăr caramelizat). Ei nu am reușit să împletesc toate ingredientele, dar cum aveam pe lista de priorități această minunată prăjitură, mulțmesc Ela Soare pentru inspirație, m-am pus pe treabă.
INGREDIENTE:
Ingrediente blat de nucă :
- albușuri 8 bucăți,
- sare iodată un praf,
- oțet de căpșuni 1/2 linguriță,
- zahăr brun 8 linguri,
- nucă măcinată 250 g,
- făină albă de grâu 4 linguri,
- praf de copt cu șofran 1 linguriță.
Glazură I:
- ciocolată albă 200 g,
- ulei de floarea soarelui 2 linguri,
Crema caramel :
- zahăr tos 12 linguri,
- unt 65% grăsime 250 g,
- gălbenușuri 8 bucăți,
- alune crude, nesărate 250 g.
Glazura II:
- ciocolată amăruie 200 g,
- ulei de floarea soarelui 2 linguri.
MOD DE PREPARARE:
- Ouăle se scot din frigider și se țin la temperatura camerei, vreo 30 de minute. Apoi se separă albușurile de gălbenușuri.
- Pentru blat, albușurile se bat spumă cu un praf de sare și oțetul aromat, adăugându-se treptat zahărul până ce acesta se topește. Se adaugă nucă măcinată amestecată cu făina și praful de copt. Se încorporează ușor cu ajutorul unui tel, apoi se pune compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se nivelează apoi se pune la copt, în cuptorul preîncălzit, la foc mic cca. 20 minute, la 200 grade, se scoate de la cuptor după ce trece testul scobitorii.
- Glazură de ciocolată albă se obține topind la Bain-Marie ciocolata împreună cu uleiul. Se toarnă călduță peste blatul răcit complet. Tava se lasă la rece, pentru cel puțin o jumătate de oră până se întărește stratul de ciocolată.
- Pentru crema caramel cele 8 linguri de zahăr se pun la topit, într-un vas cu fundul gros, amestecând permanent astfel încât să nu se ardă pe alocuri căci astfel se amărește. Se dă vasul deoparte, apoi se adaugă untul moale, amestecându-se, la foc mic, până la înglobarea completă. Cele 4 linguri de zahăr tos rămase, se amestecă cu gălbenușurile și se adaugă la amestecul de zahăr ars și unt. Alunele prăjte puțin, să aibă gust mai intens, se adaugă în creama caramel, lăsându-se la fiert la foc mic, până ce crema începe să se îngroașe.
- Crema de caramel se lasă la răcit, apoi se toarnă peste glazura de ciocolată albă. Atenție! Ambele compoziții trebuie să fie reci, altfel se întrepătrund.
- Glazura de ciocolată neagră se prepară la fel ca glazura de ciocolată albă și se toarnă peste crema de caramel.
- Se lasă să se întărească, până a doua zi, apoi se porționează cu un cuțit cu lama încălzită.
- Spor și poftă bună!
(Visited 393 times, 1 visits today)
inteleg perfect de ce baietii au cerut un repetir ! pupici 🙂
Un adevarat rasfat pentru zmeisori !
Si mie imi place, ar…o fac mai rar.E prea buna….