Pana Cristina Iuliana- Retete

Kringel Estonian cu mac

Avatar photo
Recipe by
cca. 95 min
Prep: cca. 60 min | Cook: cca. 35 min | Servings: cca. 12 portii
  • E un fel de ruladă cu scorțișoară, foarte populară în Estonia, fiind gătită la diverse aniversări sau alte ocazii speciale, tăiată pe jumătate, apoi împletită și unită la capete, sub forma unui colăcel, cu multe straturi, crocant la exterior și moale, aromat la interior! Eu i-am adus în plus, aroma incofundabilă, a semințelor de mac. Spor și poftă bună!
  • Am avut un aliat important pentru a obține un aluat pufos și ușor de lucrat, drojdia proaspătă PAKMAYA. 

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

  • Făină albă de grâu 600 g,
  • Lapte 200 ml.,
  • Sare de mare 1 linguriță,
  • Unt grăsime 66% 100 g
  • Drojdie proaspătă Pakmaya 1 cub sau cca. 25 g,
  • Zahăr brun 1 lingură,
  • Gălbenuș de ou 2 bucăți.
  • Pentru uns:
  • Unt grasime 66% 100 g,
  • Zahăr brun 5 linguri,
  • Mac 3 linguri,
  • Scorțișoară 1 lingură.

MOD DE PREPARARE:

  • Într-un bol se amestecă drojdia cu zahărul până se lichefiază, apoi se adaugă laptele călduț, sarea și două linguri de făină. Se amestecă ușor și se lasă la dospit maiua cca. 15 minute, acoperită.
  • Între timp se topește untul și se amestecă cu cele două gălbenușuri. Amestecul obținut se pune peste maiaua dospită, se încoprorează ușor, apoi se adaugă făina cernută și se începe frământarea cu restul de făină.
  • Se frământă un aluat nu prea tare, ca la cozonac, cca. 10 minute și se lasă la crescut cca. 30 minute acoperit cu un șervet de bucătărie.
  • Între timp pregătim umplutura. Într-un bol punem untul moale, zahărul, macul măcinat și scorțișoara, amestecându-se până ce se înglobează toate ingredientele.
  • După ce aluatul a dospit  se împarte în două părți egale, se aplatizează ușor cu mâinle, apoi se întinde într-o foaie dreptunghiulară de cca. 1 cm grosime.
  • Se unge toată suprafața cu trei treimi (treisferturi!) din umplutură, apoi se rulează, ca să se obțină un rulou.
  • Cu un cuțit bine ascuțit se taie exact în două pe toată lungimea ruloului, dar atenție să rămână un capăt netăiat, ca să fie de ajutor la împletit. Se răsucesc cele două părți, astfel încât părțile tăiate să fie în sus. Se unesc marginile, formând o coroniță, iar cu umplutura rămasă se ung deasupra.
  • Coronița obținută se așează într-o tavă termorezistentă tapetată cu foaie de pergament și se dă la copt în cuptorul preîncins cca. 10 minute la 200 grade, apoi se reduce focul la 180 grade și se lasă cca. 25 de minute, până se rumenește ușor.
  • Se servește cald sau rece alături de o cană cu lapte sau de ce nu alături de un vin roșu demisec.
  • Spor și poftă bună
  • !

Câteva cuvinte despre ingredientul principal în acest aluat, DROJDIA PAKMAYA

  • Pakmaya este unul dintre cele mai mari branduri de DROJDIE LA NIVEL GLOBAL
  • Totul a început în 1973 la Izmit, Turcia, o dată cu înființarea  Fabricii Köseköy pentru producția de drojdii de brutărie.
  • Datorită cererii intense pe piață, s-a înființat în 1986, o nouă fabrică și anume Kemalpașa, fabrica din Izmir și apoi în 1990 de fabrica Cumayeri, la Duzce.
  • În 1998 a urmat cea de-a patra fabrică de drojdie de data aceasta în  România  la Pașcani, fabrică ce susține cea mai mare parte a cererii de drojdie din România și Europa.
  • Cu operațiunile din România, Rompak este singurul producător de drojdie proaspătă din țară.
  • FAGEM Bakery R&D lucrează constant în vederea cercetării pâinii și a amelioratorilor de panificație dar și pentru dezvoltarea de noi produse, scopul fiind acela de a instrui „următoarea generație” de maeștri brutari.
  • Drojdia proaspătă Pakmaya este alcătuită din miliarde de celule vii de Saccharomyces cerevisiae printr-un proces tehnologic complex, pornind de la celule pure atent selecționate.
  • Drojdia este utilizată în industria de panificație și patiserie pentru toate aluaturile dospite. În timpul procesului de fermentare, celulele de drojdie devin active și produc dioxidul de carbon (CO2) care este capturat în structura aluatului, schimbându-și semnificativ volumul și obținând o textură ușoară, fină.
  • Pakmaya are o experiență de peste 40 de ani în producția de drojdie, reușind să devină unul dintre producătorii de top de drojdie din lume.
  • Ca urmare a rezultatelor noului sondaj Best Buy Award General III 2019/2020, ICERTIAS (International Certification Association GmbH), a acordat Distincția Best Buy Award 2019/2020 brand-ului Pakmaya. Certificatul reprezintă o garanție la nivelul pieței, cu o valabilitate de doi ani.
  • Sondajul Best Buy Award 2019/2020 a avut loc în luna mai și a urmărit un eșantion de 1.200 de utilizatori români de Internet cu vârste de peste 15 ani. Acesta a fost realizat prin metoda Computer Assisted Web Interviewing – Deep Mind Awareness (CAWI – DEEPMA) cu scopul de a cunoaște experiențele și părerile consumatorilor cu privire la produsele și serviciile care oferă cel mai bun raport calitate – preț.
  • Mai multe info despre drojdie:
  • https://pakmaya.ro/produs/drojdia-proaspata-informatii/

 

(Visited 42 times, 1 visits today)
Category:

Leave a Review

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

1 2 3 4 5

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.