INGREDIENTE:
Pentru aluat:
- Lapte 100 ml,
- Făină albă de grâu 600 g,
- Sare iodată 1 lingură,
- Zahăr brun 3 linguri,
- Drojdie uscată 1 plic,
- Unt 200 g,
- Ulei de floarea soarelui 2-3 linguri,
- Gălbenuș de ou 2 bucăți.
Pentru umplutură:
- Semințe de mac 500 g,
- Lapte 100 ml,
- Zahăr tos 4 linguri,
- Esență de lămâie 1 fiolă,
- Stafide cca. 100 g.
Pentru glazură:
- Gălbenuș de ou 1 bucată,
- Ulei de floarea soarelui 2 linguri.
MOD DE PREPARARE:
În recipientul masinii de pâine se pun: laptele, făina cernută, sarea, zahărul, ouăle, untul și drojdia (Atentie! Păstrați această ordine daca vreți să crească aluatul!!!) Se programeaza aparatul pentru frământat, dospit cca. 90 de minute. Atenție ajutați aluatul cu puțină făină sau ulei ca să nu se lipească de pereții vasului, în primele 30 de minute, apoi lăsați mașina să își facă treaba singură.
Pentru umplutură, macul se macină cu mașina special, uitați de râșnița de măcinat cafea. Clasica mașină manual de măcinat semințe, e cea mai bună, am redescoperit-o de curând 😉 Macul măcinat se pune într-un vas cu fundul mai gros, se adaugă zahărul, laptele și se pune la fiert la foc mic, până se omogenizează și se obține o cremă mai grosuță, apoi se asezonează cu esență de lămâie.
După ce s-a frământat și dospit aluatul se scoate din aparat, se pune pe masa, se întinde cu sucitorul, se pune umplutura de mac pe toată foaia, se presară stafidele, și se rulează dinspre ambele părți, înspre mijloc, apoi se unește la capete, formându-se un colac.
Colacul obținut se așează într-o tavă tapetată cu foaie de pergament.
Gălbenușul de ou se amestecă cu uleiul, până ce se omogenizează, apoi se unge rulqada pe toată suprafața.
Se pune la copt, în cuptorul preîncins cca. 50 de minute la 180 grade.
Spor și poftă bună!