- Pentru această rețetă m-am inspirat de la minunata și neobosita, Adnia/Dia Daria, cu al său minunat blog https://www.retetelemeledragi.com/2015/05/dulceata-de-bujori.html/#comment-38646, e de doi ani în plan, dar doar acum, m-am încumetat.
- Sincer am avut puțină reticență, dar acum abia aștept să “vânez”, bujori, că sunt cam scumpuți 😀 pentru o nouă rundă de dulceață.
- Gata cu vorba și să trecem la treabă!
INGREDIENTE:
- Petale de bujori 100 g ( cca. 15 flori de bujor aromat!)
- Zahăr tos 500 g,
- Apă 500 g,
- Lămâie 1 bucată.
MOD DE PREPARARE:
- Bujorii achiziționați din piață, sau culeși din grădină, se sub un jet de apă rece, apoi se lasă la uscat în glastră.
- Petalele se rup cu grijă sau se taie cu foarfeca, o să observați la un moment dat pe mâni sentimentul acela de dulce, lipicios, e un semn ca bujori sunt buni pentru dulceață.
- Petalele se pun într-un bol, se presară 2 linguri de zahăr tos și zeama de lămâie, apoi se masează ușor petalele, atât cât să se înmoaie și să rămână culoarea rozalie (data viitoare voi proba cu bujorii roșii!).
- Apoi se pun la rece, acoperiți cu folie, până se fierbe siropul de zahăr.
- Zahărul și apa se pun la fiert la foc mare, cca. 60 minute, până ce se obține siropul de consistența dorită, cam jumătate din lichid inițial.
- Apoi se adaugă petalele, se amestecă și se lasă la foc mic cca. 15 minute. Se oprește focul și se lasă la odihnă dulceața obținută cca. 15 minute.
- Dulceața rezultată se pune în borcănele sterilizate, de preferință mai micuțe ;), ( pentru viitoarele cadouri personalizate!), se închid ermetic (recomand ștergerea capacelor pe interior cu un pansament steril înmuiat în alcool sanitar, sau palincă/vodkă dacă vă e la mai îndemână!). Borcănelele, se pun într-un vas căptușit cu cârpe de bucătărie, cu fundu, apoi se învelesc bine (asta înseamnă dunst cald, că m-au întrebat câteva începătoare în conservăreli :D!).
- A doua zi se etichetează , se pozează 😀 și apoi se dăruiesc sau se pun la păstrare în cămară.
- Spor și poftă bună!
(Visited 853 times, 1 visits today)
A iesit super, felicitari!
Multumesccc! :-*