INGREDIENTE
- cartofi albi de Lungulețu 1000 g,
- ouă 2 bucăți,
- făină 200 g,
- gris 50 g,
- amidon din porumb 3 linguri,
- unt 50 g,
- ulei de floarea soarelui 3-4 linguri,
- sare iodată,
- zahăr brun 3-4 linguri,
Pentru umplutură:
- prune 10 bucăți,
- zahăr brun 3 linguri,
- scorțișoară 2g,
Pentru topping:
- pesmet auriu,
- ulei de floarea soarelui,
- zahăr vanilinat 3 plicuri.
MOD DE PREPARARE:
Cartofii se pun la fiert cu coajă în apa cu puțină sare, neacoperit la foc mediu cca. 30 de minute. După ce s-au fiert cartofii se scot din apă, se curață de coajă și se presează cu presă specială de cartofi.
Apoi se adaugă ouăle, făina, amidonul, grișul, untul bucățele și uleiul, frământânădu-se până se obține un aluat omogen și molcuț, dacă e nevoie mai puneți puțină făină sau gris.
Peste prunele curățate, se presară zahăr vanilinat și un praf de scorțișoară, după gustul fiecăruia.
Din piureul obținut, cu mâna înfăinată, se iau bucățele, apoi se aplatizează, în mijlocul căreia se pune câte o jumătate de prună, apoi se se formează găluștele.
Se pun la fiert într-un vas cu apă clocotită, se fierb, la foc mic neacoperit, până când se ridica la suprafața.
Între timp se prăjește pesmetul ușor în ulei, împreună cu zahărul vanilinat, într-o tigaie antiaderentă.
Găluștele se rostogolesc fierbinți, rapid prin pesmetul aurit și se scot pe un platou. Deobicei, păstrez aluat și formez ”puțișoare” de fapt sunt nudli, se ia o bucată mică de aluat și se rulează în palme, exact, ca si cornulețe, apoi se pun la fiert la fel ca și găluștele, se rulează prin pesmet.
Se servesc că atare, cu smântâna sau dulceața după gustul fiecăruia. Sunt la fel de bune reci sau calde. Poftă bună!
(Visited 336 times, 1 visits today)
Category: