Rocsy Ciobanu, cu al său minunat blog http://rocsyinbucatarie.blogspot.ro, a acceptat cu drag ca în această lună să fie gazdă a MisteryBoxChallenge, o provocare inițiată de minunată Cerasela Badr El-Din, Cutia Misterelor.
În această luna de iarnă draga de Rocsy, a propus: ”un ingredient pe care il consum des in aceasta perioada si sunt sigura ca este la indemana oricui: ingredientul vedeta sa fie MERELE.
Cutia misterioasa din aceasta luna cuprinde urmatoarele ingrediente: iaurt, oua, foietaj, lapte, branzeturi, radacinoase, salata verde, smantana, nuci si ingredientul vedeta, MERELE.”
Pare simplu, dar totuși complicat. Când te gândești la un desert cu mere, vezi în față, ori plăcintă, ori tort cu mere 😀
Ei am reușit să aduc o primă rețetă cu merele vedetă, un hybrid între plăcintă și tort cu mere.
INGREDIENTE:
Caramelul:
- Zahăr tos cca 250 g,
Umplutura:
- Mere mici cca. 10 bucăți,
- Stafide cca. 50 g,
- Miez de nucă cca. 50 g,
- Scorțișoară 1 linguriță,
Aluatul:
- Ouă 7 bucăți,
- Sare de mare ½ linguriță,
- Oțet de mere ½ linguriță,
- Zahăr tos 7 linguri,
- Făină albă 000 7 linguri,
- Praf de copt 1 plic,
- Esență de butter-vanilie 1 lingură,
- Esență de rom 1 lingură.
MOD DE PREPARARE:
- Zahărul tos se pune la caramelizat într-o crăticioară cu fundul gros, la foc mic.
- Atenție nu se amestecă cu lingura, doar se înclină vasul din când în când, până se încorporează tot zahărul și se obține un caramel de culoare ruginie.
- Acesta se transferă într-o formă rezistentă, în cazul meu forma de guguluf, din silicon (sincer, am avut un pic de emoții, că se va topi 😀 dar nu a fost cazul!).
- Merele se curăță de coajă, se scoate cotorul cu un cuțit special sau cu un cuțitaș, apoi se așează peste caramelul din vas.
- Se umplu merele cu stafide și miez de nucă, apoi se presară scorțișoara peste ele.
- Pentru aluat:
- Albușurile se bat energic cu ½ linguriță de sare și ½ linguriță de oțet și zahărul până ce se obține o spumă pufoasă.
- Apoi se adaugă pe rând gălbenușurile, făina, praful de copt, amestecându-se ușor cât să se înglobeze toate ingredientele și să se obțină un aluat omogen.
- Se toarnă aluatul obținut peste merele umplute, apoi se pune la copt în cuptorul preîncins cca. 45 de minute la foc mediu, cca. 180 grade.
- După ce trece testul scobitorii, se scoate prăjitura din cuptor, apoi se lasă la răcit un pic.
- Spor și poftă bună!
- P.S. Prăjitura e mult mai gustoasă a doua zi, asta dacă aveți răbdare 😉