Mulțumesc Laura pentru formă, mulțumesc Lavinia pentru inspirație! Un dulce foarte savurat înainte de 1989, se pare că a trebuit să treacă peste 27 de ani, că să o readuc în meniul familie;) Un pic cam migăloasă treaba cu coptul, dar foarte savuroasă apoi;)
INGREDIENTE
Pentru cojile de nuci:
- ouă 2 bucăți,
- ulei de rapiță 10 linguri,
- lapte 10 linguri,
- esență de butter vanilie 1 fiolă,
- zahăr tos 100 g,
- amoniac 1 plic,
- oțet 1 lingură,
- făină albă de grâu cca. 600 g
Pentru cremă:
- margini de coji de nuci, rămase de la copt sau 150 g pesmet,
- cacao neagră 2 linguri,
- Brumi ( amestec de cacao cu zahăr gen Nesquik) 2 linguri,
- nucă măcinată 3-4 linguri,
- zahăr tos 3 linguri,
- esență de rom 1 fiolă,
- lapte rece 150 ml,
- unt grăsime 85% 200 g,
- zahăr pudră vanilinat pentru decor.
MOD DE PREPARARE :
- Ouăle se mixează cu un praf de sare și zahărul tos, până ce se topește zahărul.
- Apoi se adaugă uleiul, laptele și amoniacul stins, rând pe rând.
- Făina se adaugă în ploaie și se încoporează ușor, amestecându-se până ce se obține un aluat elastic.
- Din aluatul obținut se pun bile mici în preasa specială, preîncinsă și unsă cu puțin ulei.
- Se închide presa și se ține strâns închisă, la copt, pe flacăra aragazului, cca. 1 minut pe fiecare. Se repetă operaținuea, până ce se termină toată compoziția ( cca. 60 de minute :)) După ce s-au răcit cojile de nuci se ”cosmetizează” îndepărtând marginile.
- Acestea se mărunțesc, se amesetcă cu pudra de cacao, Brumi, nuca măcinată, zahărul tos, esența de rom și laptele rece.
- Untul moale se mixează și se adaugă amestecul de mai sus, amestecându-se ușor până ce se va obține o cremă omogenă.
- Cojile de nuci se vor umple cu crema obținută, se unsec două coji, pentru a se obține nuca, apoi se tăvălesc prin zahărul pudră vanilinat.
- Apoi se depozitează cca. 1 zi, în cutie metalică sau pe un platou acoperit cu folie alimentară.
- Cu cât stau mai mult cu atât se frăgezesc. Spor, răbdare și poftă bună! 😉
(Visited 316 times, 1 visits today)