Pfff de ceva vreme n-am mai făcut plăcinta aceasta savuroasă și sățioasă!
I-a venit rândul acum!
Problema a fost că trebuia să ne luptăm noi cu ea, Zmeișorii sunt la diete! 🙂
Încă nu m-am obișnuit să fac porții mai mici, nici tăvi minuscule n-am ! 😀 :)) Așa că jumatate de tavă a ajuns la birou, unde s-a evaporat instant! 😀
Puteam să aduc toată tava și nu ne mai chinuiam noi cu ea ! 😉
Spor și poftă bună! 😉
- INGREDIENTE:
- Pentru aluat:
- Făină alba de grâu 500 g,
- Unt grăsime 80% 250 g,
- Praf de copt cu șofran 1 pliculeț,
- Kefir cca. 150 ml,
- Sare de mare 1 linguriță.
- Pentru umplutură:
- Carne de vită tocată 500 g,
- Carne de curcan tocată 500 g,
- Ciuperci champignon 500 g,
- Ulei de măsline 2 linguri,
- Ceapă alba 1 bucată,
- Ouă 2 bucăți,
- Sare de mare 1 lingură,
- Piper proaspăt măcinta 1 linguriță,
- Mărar proaspăt ( sau congelat) 1 legătură.
- Pentru decor:
- Ou 1 bucată,
- Sare de mare 1 linguriță,
- Mix de semințe (in, susan alb, susan negru, dovleac, floarea soarelui) cca. 2 linguri.
-
MOD DE PREPARARE:
- Untul se topește într-o crăticioră pe Bain-Marie sau la microunde.
- Se pune apoi în bolul vasului pentru mixer, se adaugă făina, praful de copt și sarea data prin sită.
- Se începe frământarea clasic sau cu ajutorul robotului/mixer și se adaugă ușor kefir-ul, amestecându-se continuu până ce se obține un aluat elastic. Se mai adaugă dacă mai e nevoie de puțină făină, ca să fie lipicios. Aluatul obținut se lasă la rece cca. 30 de minute.
- Între timp ne ocupăm de umplutură.
- Dacă nu ne împăcăm cu carnea toată din comerț, luăm carne macră și o tocăm acasă cu mașina de tocat din dotare clasică manuală sau electrică.
- Ceapa curățată și tocată mărunt se călește în uleiul de măsline cu puțină apă până ce devine translucidă, apoi se adaugă carnea toccata, ciupercile mărunțite (cu ajutorul altui membru din marea familie a slugoaileor casei Zmeilor! J) și se lasă la gătit cca. 10 minute, amestecându-se continuu, până ce se îmbină gusturile.
- Se lasă la răcorit, apoi se asezonează de sare, piper se adugă ouăle și mărarul tocat mărunt, apoi se amestecă până ce se înglobează toate ingredientele.
- Aluatul se scoate de la rece, se împarte în două părți egale și se întind foile direcet pe câte o foaie de copt! Se presară puțină făină pe sucitor/făcăleț cât să nu se lipească când se întid foile.
- Se așază prima foiae de plăcintă, cu tot cu foaie de copt într-o tavă peste care se adaugă umplutura de carne și ciuperci, se nivelează, apoi se acoperă cu a doua foaie, care se înțeapă cu furculița, metoda aceasta ajută ca plăcinta să nu acumuleze lichid și să-l elimine prin evaporare, astfel foile nu vor fi gumoase sau în cel mai rău caz, necoapte;)
- Pentru decor se bate bine oul cu sare și se întinde peste plăcintă, apoi se presară semințele și se dă la copt în cuptorul preîncins cca. 20 minute la 200 grad e și apoi înca 30 minute la 180 grade.
- După ce trece testul scobitorii se scoate din cuptor și se lasă la răcit minim 3 ore, apoi se servește cu drag.
- Spor și poftă bună!
(Visited 32 times, 1 visits today)