- O nouă provocare! De data asta dulceeeee, competiția: Rama Maestro, Redescoperă dulciurile copilariei. http://www.prajituria.ro/prajituria-copilariei/?ref=header-menu
- Ei, grea provocare, primul gând a fost prăjitura Doboș, apoi Budapesta, sau cum i se mai spune, prăjitura Televizor ;), pe locul trei a fost Albinuța cu foi cu miere, în continuare nuci umplute, prăjitura Japoneză, Jerbo, Retezat, foi Lica umplute cu cremă caramel și multteee alte bunătăți. După un astfel de clasament, am luat caietul cu rețete, început în 1993 (după ce a venit pe lume primul Zmeișor!), și supriză Prăjitura Doboș, era nr. 2.
- Cărțile au fost făcute! Prima idee, a ajuns fruntașă. Am început cu avânt, dar când am ajuns la copt foile, am avut ceva peripeții, așa că am sunat-o pe mama pentru ajutor 😉 Mi s-a terminat hârtia de pergament, nu aveam timp și nici vreun vehicul, pe aproape că să ajung la un magazin. După indicațiile mamei, am trecut la forma clasică, tava unsă cu ulei, și foaia scoasă imediat după coacere, cu un cuțit lung și subțire, pe un blat din lemn. No gata cu vorbăria, să trecem la treabă!
INGREDIENTE:
PENTRU FOI:
- Ouă mari 6 bucăți,
- Zahăr tos 170 g,
- Sare iodată 1 praf,
- Zeamă de lămâie de la ½ bucată,
- Făină de grâu albă 170 g,
- Zahăr vanilinat 1 plic,
PENTRU CREMĂ:
- Ouă mari 4 bucăți,
- Zahăr tos 200 g,
- Ciocolată neagră 200 g,
- Rama Maestro cu savoare de unt 250 g,
- Pudră de cacao neagră 50 g.
PENTRU CARAMEL:
- Zahăr tos 1 cană,
- Unt pentru uns foaia de pergament și cuțitul cu care se va tăia caramelul.
MOD DE PREPARARE:
Foile:
- Albușurile se bat energic, cu un praf de sare și zeamă de la o jumătate de lămâie până ce se obține o spumă tare. Gălbenușurile se amestecă cu zahărul tos, zahărul vanilinat, energic, până se obține o cremă fină și spumoasă, apoi se adaugă făina cernută și se amestecă ușor până se înglobează și se obține un aluat omogen.
- Foaia de copt se decupează pe măsura, fundului tăvii, ce o folosim pentru coacerea foilor. Aluatul se pune cu polonicul, apoi se întinde cu spatula de cofetărie, astfel încât să fie egal și unfiorm, pentru tava mea, am folosit cca. 3 polonice, pentru fiecare foaie. Se introduce tava la copt, în cuptorul preîncins, ptr maxim 5 minute, la 180 grade, nu mai mult că este foarte subțire și se ”bronzează repejor”. Din aluatul obținut, s-au obținut 4 foi, ce apoi le-am înjumătățit. Foile se taie pe jumătate imediat ce au fost scoase din cuptor, apoi se lasă la răcit, doar când s-au răcit complet se desprind de pe foaia de copt.
Crema:
- Ouăle se amestecă cu zahărul tos, zahărula vanilinat într-un vas special de fiert lapte, cu pereți dubli, în interiorul cărora se adaugă apă, sau pe Bain-Marie, până ce se dizolvă zahărul și se îngroașe ca și o budincă.
- Între timp se topește ciocolata, tot de Bain-Marie.
- Se amestecă cele două compoziții, se mai lasă pe foc cca. 3 minute, amestecându-se continuu, aopi se lasă la rece.
- Untul la temperatura camerei se bate energic, se adaugă pudra de cacao, apoi crema de ouă și ciocolată, câte o lingură, rând pe rând până se obține o cremă pufoasă, apoi se lasă la rece cca. 10 minute.
Caramelul:
- Zahărul se pune la topit într-un ibric cu fundul dublu, amestecându-se ușor. Atenție zahărul se caramelizează până ce ajunge la o nunanță aurie;)
- Cea mai frumoasă foaie, se porționează dinainte, am ascultat, sfatul Timeei 😉 se unge foaie de pergament cu puțin unt, apoi se toarnă caramelul și se întinde repede cu cuțitul uns cu unt, data viitoare voi lasă mai depăratate feliile :d, să nu se unească între ele 😉
Montarea:
- Se umplu cele 7 foi cu cremă în strat subțire, asta ca să ajungă crema și pentru decor. Se unge și foaia 7 cu un strat de cremă, apoi se pun ușor feliile cu glazura de caramel.
- Se ornează și decorează după imaginația fiecăruia. Se dă la rece ptr minim 2 ore înainte de servire. Vă asigur că prepararea în sine nu e complictă, doar timpii de preparare sunt prea lungi:D Așa că va trebuie cel puțin 2 zile pentru prepararea acestei minunății 😉
(Visited 130 times, 1 visits today)
yuuum, yuuuum, yuuuuum! <3