Cum spunea Arghezi:
„Astazi în sufragerie
Dormitau pe-o farfurie,
Necajite si mânjite,
Zece oua înrosite.”
La mine, in sufragerie, dormitau pe-o farfurie, vreo cinic piersici necajite 😉 Si iaca le-am facut fericite, transformandu-le intr-un desert rapid si minunat.
INGREDIENTE:
- Piersici coapte cca. 5 bucati,
- Zahar brun cca. 100g,
- Oua 5 bucati,
- Zahar tos 15 linguri,
- Smantana 5 linguri cu varf,
- Ulei de floarea soarelui 15 linguri,
- Zahar vanilinat 1 plic,
- Sare ½ lingurita,
- Praf de copt 1 plic,
- Faina alba de grau cca. 300 g.
MOD DE PREPARARE:
- Piersicile se curate de coaja, apoi se taie in felii grosiere, adica mai mari.
- Intr-o cratita rezistenta la caldura, se aseaza feliile de piersici si se presara zaharul brun, se da la cuptor in cuptorul preincins, la 200 grade cca. 10 minute, pana se topeste zaharul si se obtine o crusta de caramel.
- Intre timp se amesteca energic ouale cu zaharul, sarea si zaharul vanilinat pana se obtine o crema fina.
- Apoi se adauga smantana, amestecandu-se usot pana ce se inglobeaza in crema de mai sus. Se toarna uleiul in fir subtire si se amesteca pan ace se incorporeaza in compozitia de oua si smantana.
- Praful de copt se cerne impreuna cu faina, apoi se adauga usor in aluat, amestecandu-se pana ce se incoporeaza si se obtine un aluat omogen, ce curge usor, un pic mai gros decat cel de clatite.
- Aluatul obtinut se toarna peste fructele usor carameelizate și se da la copt in cuptorul preincins cca. 15 minute la 200 grade, apoi inca 15 minute sau cat e necesar pana ce trece testul scobitorii la 170 grade.
- Prajitura se rastoarna fierbinte pe un platou, altfel riscati sa nu se mai dezlipeasca de fundul tavii.
- Se serveste calda cu adaos de inghetata sau rece ca atare.
- Spor si pofta buna!
(Visited 35 times, 1 visits today)