Pana Cristina Iuliana- Retete

PROVOCAREA LUNII AUGUST: CIORBE/SUPE TRADITIONALE

PROVOCAREA LUNII AUGUST
Provocarea minunata @Traditie si gastronomie romaneasca inititata  de  Gina Bradea, mai bine zis: http://pofta-buna.com/traditie-si-gastronomie-romaneasca-2/ ce ne propune și îndeamnă să gătim românește și să descriem tradițiile și obicieiurile noastre, a ajuns si aceasta luna la final.
Luna lui Gustar, ultima luna de vara, desi a fost  caniculara,  piata a fost plina de roadele pamantului, legume si fructe. Mi-a fost greu sa ma hotarasc ce sa propun fetelor deoarece, fiind cald nu prea mai ai chef nici sa mananci, dar sa mai si gatesti. Muza a venit intr-un moment maxim de inspiratie: CIORBE/SUPE din carne, din legume, de ce nu din fructe, calde sau reci, oricat de cald ar fi o ciorba/supa tot mananci, daca nu zilnic macar de doua ori pe saptamana. Fetele, bloggerite au fost foarte incantate si s-au apucat de treaba, au adus la parade ciorbe, supe, borsuri din toate regiunile tarii. Le multumesc tare mult, nu ma asteptam sa fie asa o parada minunata, mai ales ca era inca o luna de vacanta/concediu
Si acum sa defileze parade CIORBELOR/SUPELOR 😉


Daca  am fost gazda m-am straduit sa incep provocarea cu articolul aferent lui Gustar, sa va fie de folos ani multi de acum in colo.


Maria Udrea, pe care ma bucur ca am cunoscut-o personal, a sosit rapid cu minunata poveste a ciorbei de fasole cu ciolan afumat. O ciorba nelipsita in fiecare familie din tarisoara noastra draga. Multumesc tare mult, Merisor drag si sensibil. :-*

Sidonia Toncean, a raspuns prezent cu o minunatie de ciorba de dovlecei acrita cu corcoduse, minunata combinatia legume si fructe.


Draga de Sidonia, mi-a facut placerea de a aduce si supa de fructe, ce mi-a adus aminte de copilarie. Eu o stiam doar din visine sau mere, uite ca acum am descoperit o noua varianta,  bunaaaa, mai ales ca se poate servi calda sau rece. Multumesc tare mult.



Elena Bite, a adus o ciorbita de praz minunata acrita cu zeama de varza din zona Olteniei. Plina de legume, viu colorata si numai buna in zilele de post.


Draga de Elena, a adus o doua ciorbita din maruntaie de pui, tocmai pe gustul meu, dreasa cu ou si smantana. Multumesc tare mult. :-*


Neobosita Gina Bradea, a rapit un pic din activitate ei intensa si a adus un bors de gaina, autentic moldovenesc. Precum o stim toti pe Gina, a adus rapid lamurirea dilemei mele, vizavi de ciorba acra si ciorba dulce.  Multumesc tare mult.


Harnicuta Margareta Cismasu, a adus o ciorba de vacuta cu mullttee legume, asa cum se face in Banat. Multumesc tare mult.



Simona Kitchen, draga de ea, desi mereu e pe fuga, a avut un moment de ragaz si a preparat o savuroasa supa de rosii cu taitei de casa, ce se imbina aromnios in aceasta supa de vara. Multumesc tare mult.
PattyPatty, sau mai bine zis Daniela,  noua prietena, ce am descoperit-o in acest grup minunat, a preparat pentru provocarea lunii lui Gustar,un satios bors de gaina cu tocmagi. Ei, aici am intrat repede pe blog-ul sau, sa vad, ce-s acei tocmagi, m-am lamurit rapid, nu spun aici, daca sunteti curiosi dati click pe link si veti afla.


Deasemenea, Daniela,  a adus o doua ciorbita de cartofi, inobilata cu flori, da flori…. din aluat de taitei. Multumesc tare mult, mai ales ca ai ales asa nume interesante preparatelor tale.


Daniela Mocean, a preparat o satioasa ciorba aita de pui cu afumatura, o combinatie din bucataria moldo-ardeleneasca, cum spune chiar pe blog-ul ei. Multumesc, am trecut-o in retete de probat.


Laura Sb, desi spune in descrierea retetei ca deja a postat cam toate ciorbele si supele traditionale, a reusit sa readuca in valoare minunatele pastai de fasole, proaspete de vara. Multumesc tare mult si mi-a placut modul descrieri prepararii delicioasei ciorbe.


Iar in final va aduc si eu o ciorba dulce de pasare, data vitoare Gina voi sti diferenta dintre ciorbe si supe. 

Ei si aici ceva mai rar intalnit in ragatime, o supa specifica Transilvaniei, supa de ardei umpluti.


Tare mult mi-a placut provocarea, multumesc tuturor pentru colaborare, o parada minunata. 
P.S. Sper ca nu v-am dat prea mari batai de cap, privind provocarea, daca da, imi cer miiiiii de scuze :-* :-* :-*
Asa, pe ultima suta de metri draga de Victoria Gabriela, a adus o minunata ciorba munteneasca de fasole:

(Visited 292 times, 1 visits today)

13 Reviews

  1. Minunata parada!!!! Doamne, ce de bunatati! Instant mi s-a facut foame 🙂

  2. Doamne iti multumesc ca m-ai trimis la aceasta superba parada cu burta plina, dupa ce m-am ridicat de la masa !
    Ca daca venea inainte…praful se alegea de parata, mancam tot .
    Te felicit draga mea Cris pentru aceasta gustoasa parada si sincer iti spun ca nici nu as putea sa iti spun cu care as incepe, pentru ca noi suntem mari consumatori e supe si ciorbe.
    Ma bucur ca si Gina stia aceeasi varianta pentru bors, supa si ciorba, pe care o stiam si eu….
    Alta tema ,mai bine venita, pentru aceasta luna, cred ca nu se potrivea.BRAVO tie Criss, te felicit !

  3. Sidonia te mbratisez cu mare drag si te tzuc tareeee. Vorbele tale ma ung pe suflet, mai ales ca sunt incepatoare in provocari 😉 :-* Multumesc inca o data pentru minunata supa de fructe 😉 Zilele astea o voi prepara si eu. Ca prea mi-ai deschis apetitul 😉

  4. Superba parada! Mulțumesc Cris ptr găzduire, în nici un caz nu puteam lipsi! Felicitări tuturor!

  5. Cu mare drag Sim0na, abia astept sa te/va imbratisez, ca telefonic, ne-am mai auzit, dar cel mai fain e asa in ”carne si oase” 😉 :-*

  6. Margareta :-*, cu mare drag, desi initial am avut un pic inima stransa, ca nu voi face fata 😉 Dar uite ca la final, totul a fost in regula 😉 Cum spuneam si lui Sidy abia astept sa te cunosc ”in carne si oase” nu numai virtual, niciodata nu sti cum se intersecteaza drumurile 😉 :-*

  7. Minunata parada!A fost o provocare in care talentul culinar s-a imbinat perfect cu traditia si obiceiurile,astfel a rezultat o parada pe care as numi-o cu trei cuvinte:pasiune,talent,traditie.Felicitari Criss si multumim pentru gazduire.

  8. Felicitari, Cristina! Ma tot uit si nu ma mai satur de aceste minunatii de ciorbe adunate din toate colturile tarii…Doamne, cate bunatati…Ce bucatarie minunata avem! Excelenta parada…Iti multumesc tie, in special, pentru ca mi-ai adaugat reteta la aceasta parada de exceptie. Inca odata imi cer scuze pentru ca te-am pus la munca iar…Doream sa fac o alta ciorba, specifica zonei copilariei mele (sudul tarii), dar nu am gasit "materia prima"…dar cu prima ocazie voi face aceasta ciorba de raci (ardei rosii speciali, uscati), ciorba bunicii mele…Felicitari sincere tuturor fetelor talentate si harnice! Te imbratisez cu drag! 🙂

  9. Cu mare drag Victoria, multumesc ca ai adus delicioasa ciorba munteneasca de fasole. Niciodata nu-i tarziu!!! Da, interesanta ciorba de raci specifica Olteniei, am auzit de ea, dar n-am probat-o inca, o astept cu interes si nerabdare. 🙂

  10. Patty Patty

    Minunata parada…ma bucur mult ca am defilat si eu alaturi de voi!Ma imbratitez cu drag!

  11. He, heeee! Tocmai ce am savurat o ciorba buna!
    Bine ca am savurat-o inainte de a vedea minunatia ta de parada, ca altfel as fi poftit la greu la atatea ciorbe.
    Frumoasa parada, felicitari, Crisule! :-*

Leave a Review

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

1 2 3 4 5

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.