Faimoasa rețetă de sarmale în dovleac a lui Păstorel Teodoreanu, deja la a treia ediție! Am primit rețeta de la o prietenă ca și o provocare! Doar că eu am înlocuit carnea de porc cu cea de curcan. 😉 P.S. pozele deși sunt vechi, reflectă realitatea 😉
INGREDIENTE
- carne de curcan 500 g,
- carne de vită 500 g,
- slăninuță afumată tăiată felii,
- varză murată,
- untură de porc,
- orez 200 g,
- ceapă 3 bucăți,
- ou 1 bucată,
- boia de ardei dulce 1 g,
- chimen măcinat 1 g (opțional),
- cimbru uscat 1 g,
- roșii,
- pastă de tomate,
- foi de dafin,
- sare iodată 1 linguriță,
- piper proaspăt măcinat 1/2 linguriță.
MOD DE PREPARARE:
Carnea de curcan și cea de vită, se taie în bucăți potrivite și se macină la mașina de tocat carne. Orezul se spăla în mai multe ape apoi se scurge. Ceapa se curată și se toacă mărunt, apoi se puna le dinstiut în untură de porc, până devine translucidă apoi se adaugă și orezul strecurat. Se adaugă boiaua dulce de ardei, chimen măcinat, cimbru, sare și piper după gust. După ce s-a răcit compoziția se adaugă oul și se frământă bine până se încorporează toate ingredientele.
Varza murată se desface foi, foi și se pregătește ptr. sarmale, se toacă mărunt câteva foi și mijlocul verzei. Se așează pe fundul dovleacului un pat de frunze tocate, roșii decojite, tocate mărunt și câteva felii de slăninuță. Se așează în palmă câte o foaie de varză, se pune umplutura și se rulează sarmaua. Se așează sarmalele obținute, în straturi în dovleac, la final se acoperă cu strat de varză tocată, câteva foi de dafin slăninuță și cimbru.
Se introduce dovleacul umplut în cuptorul încins, la foc mic ptr. cca. 4 ore. Apoi se lasă la”odihnă” dovleacul umplut cu sarmale până a două zi la răcoare.
Sarmalele, întotdeauna se servesc fierbinți, cu pâine sau mămăligă, smantană și ardei iute.
TIPS-URI
1. Dacă folosiți o oală de lut, cum ar fi trebuit și eu să fac, înainte de folosire, o țineți în apa rece pentru cca. 20 de minute înainte de a o pune la cuptor.
2. Atenție în acest caz nu aveți voie să preîncălziți cuptorul, el trebuie să fie rece când introduceți vasul de lut.