Pana Cristina Iuliana- Retete

Provocare Traditie si gastronomie romaneasca

Provocare Traditie si gastronomie romaneasca

No Comments

PROVOCAREA LUNII AUGUST

Provocarea minunata @Traditie si gastronomie romaneasca inititata  de  Gina Bradea, mai bine zis: http://pofta-buna.com/traditie-si-gastronomie-romaneasca-2/ ce ne propune și îndeamnă să gătim românește și să descriem tradițiile și obicieiurile noastre, a ajuns si aceasta luna la final.

Luna lui Gustar, ultima luna de vara, desi a fost  caniculara,  piata a fost plina de roadele pamantului, legume si fructe. Mi-a fost greu sa ma hotarasc ce sa propun fetelor deoarece, fiind cald nu prea mai ai chef nici sa mananci, dar sa mai si gatesti. Muza a venit intr-un moment maxim de inspiratie: CIORBE/SUPE din carne, din legume, de ce nu din fructe, calde sau reci, oricat de cald ar fi o ciorba/supa tot mananci, daca nu zilnic macar de doua ori pe saptamana. Fetele, bloggerite au fost foarte incantate si s-au apucat de treaba, au adus la parade ciorbe, supe, borsuri din toate regiunile tarii. Le multumesc tare mult, nu ma asteptam sa fie asa o parada minunata, mai ales ca era inca o luna de vacanta/concediu

Si acum sa defileze parade CIORBELOR/SUPELOR 😉
Daca  am fost gazda m-am straduit sa incep provocarea cu articolul aferent lui Gustar, sa va fie de folos ani multi de acum in colo.

http://panacris.blogspot.ro/2015/08/luna-lui-gustar.html

 

Maria Udrea, pe care ma bucur ca am cunoscut-o personal, a sosit rapid cu minunata poveste a ciorbei de fasole cu ciolan afumat. O ciorba nelipsita in fiecare familie din tarisoara noastra draga. Multumesc tare mult, Merisor drag si sensibil. :-*

 

http://merisor67.blogspot.ro/2015/08/ciorba-de-fasole-cu-ciolan-afumat.html

 

Sidonia Toncean, a raspuns prezent cu o minunatie de ciorba de dovlecei acrita cu corcoduse, minunata combinatia legume si fructe.

 

 

http://sidyskitchen.blogspot.ro/2015/08/ciorba-de-zucchini-cu-corcoduse.html

 

Draga de Sidonia, mi-a facut placerea de a aduce si supa de fructe, ce mi-a adus aminte de copilarie. Eu o stiam doar din visine sau mere, uite ca acum am descoperit o noua varianta,  bunaaaa, mai ales ca se poate servi calda sau rece. Multumesc tare mult.

 

 

http://sidyskitchen.blogspot.ro/2015/08/supa-de-fructe.html
Elena Bite, a adus o ciorbita de praz minunata acrita cu zeama de varza din zona Olteniei. Plina de legume, viu colorata si numai buna in zilele de post.

 

 

http://leniass.blogspot.ro/2015/08/ciorba-de-praz-acrita-cu-zeama-de-varza.html

 

Draga de Elena, a adus o doua ciorbita din maruntaie de pui, tocmai pe gustul meu, dreasa cu ou si smantana. Multumesc tare mult. :-*

 

 

http://leniass.blogspot.ro/2015/08/ciorba-cu-maruntaie-de-pui.html

 

Neobosita Gina Bradea, a rapit un pic din activitate ei intensa si a adus un bors de gaina, autentic moldovenesc. Precum o stim toti pe Gina, a adus rapid lamurirea dilemei mele, vizavi de ciorba acra si ciorba dulce.  Multumesc tare mult.

 

 

http://pofta-buna.com/bors-moldovenesc-de-gaina-cu-taietei-de-casa/

 

Harnicuta Margareta Cismasu, a adus o ciorba de vacuta cu mullttee legume, asa cum se face in Banat. Multumesc tare mult.

 

 

 

http://margaretacismasiu.blogspot.ro/2015/08/ciorba-de-vacuta.html

 

Simona Kitchen, draga de ea, desi mereu e pe fuga, a avut un moment de ragaz si a preparat o savuroasa supa de rosii cu taitei de casa, ce se imbina aromnios in aceasta supa de vara. Multumesc tare mult.

 

http://sim0na-world.blogspot.ro/2015/08/supa-de-rosii-cu-taitei-de-casa.html

 

PattyPatty, sau mai bine zis Daniela,  noua prietena, ce am descoperit-o in acest grup minunat, a preparat pentru provocarea lunii lui Gustar,un satios bors de gaina cu tocmagi. Ei, aici am intrat repede pe blog-ul sau, sa vad, ce-s acei tocmagi, m-am lamurit rapid, nu spun aici, daca sunteti curiosi dati click pe link si veti afla.

 

 

http://cratitadaniela.blogspot.ro/p/bors-moldovenesc-de-gaina.html

 

Deasemenea, Daniela,  a adus o doua ciorbita de cartofi, inobilata cu flori, da flori…. din aluat de taitei. Multumesc tare mult, mai ales ca ai ales asa nume interesante preparatelor tale.

 

 

http://cratitadaniela.blogspot.ro/p/ciorbita-de-cartofi-noi-inflorata.html
Daniela Mocean, a preparat o satioasa ciorba aita de pui cu afumatura, o combinatie din bucataria moldo-ardeleneasca, cum spune chiar pe blog-ul ei. Multumesc, am trecut-o in retete de probat.

 

 

http://danielabucatariemoldo-ardeleneasca.blogspot.ro/2015/08/ciorba-aita-de-pui-cu-afumatura-sau-o.html

 

Laura Sb, desi spune in descrierea retetei ca deja a postat cam toate ciorbele si supele traditionale, a reusit sa readuca in valoare minunatele pastai de fasole, proaspete de vara. Multumesc tare mult si mi-a placut modul descrieri prepararii delicioasei ciorbe.

 

 

http://casutalaurei.ro/ciorba-de-fasole-pastai/

 

Iar in final va aduc si eu o ciorba dulce de pasare, data vitoare Gina voi sti diferenta dintre ciorbe si supe.

 

http://panacris.blogspot.ro/2015/08/ciorba-dulce-de-pasare.html

 

Ei si aici ceva mai rar intalnit in ragatime, o supa specifica Transilvaniei, supa de ardei umpluti.

 

 

http://panacris.blogspot.ro/2015/08/supa-de-ardei-umpluti.html

 

Tare mult mi-a placut provocarea, multumesc tuturor pentru colaborare, o parada minunata.

P.S. Sper ca nu v-am dat prea mari batai de cap, privind provocarea, daca da, imi cer miiiiii de scuze :-* :-* :-*

Asa, pe ultima suta de metri draga de Victoria Gabriela, a adus o minunata ciorba munteneasca de fasole:

https://vickysrecipes.wordpress.com/2015/09/04/ciorba-munteneasca-de-fasole-boabe/

 

 

 

 

(Visited 51 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 2 3 4 5

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.