Pana Cristina Iuliana- Retete

Cozonac unguresc cu nucă și merișoare

panacris
Recipe by
cca. 150 min
Prep: cca. 100 min | Cook: cca. 40 min | Servings: cca. 12 porții

Tare dragă îmi este provocarea Weekend cu spor. 😉  ”De ce „Weekend cu spor” ? Pentru ca eu, ca si alte gospodine, cred, simtim ca sambata si duminica, in cele doua zile libere, avem un spor mai mare la gatit, la scris pe blog, la stat prin bucatarie si incercat tot felul de bunatati si retete noi….” Așa începe Ștefania Anastasiu, provocarea http://www.stefyharnicutza.blogspot.ro/2013/12/weekend-cu-spor.html 😉

Luna aceasta gazdă este MonicaHoroiu, cu al său minunat blog http://furnicutzabucatar.blogspot.ro/ și ne-a  propus următoarele categorii de rețete:

– retetele cu fructe,
– retete cu peste
– ciorbe/supe.

Prima mea oprire a fost la rețete cu fructe și fiindcă e încă iarnă, iar cuptorul degajă căldură, m-am pus la treabă. Am adus ceva și a la Panacris rețetei, sincer am avut un pic de emoții, dar totul a decurs cu bine și Zmeișorii se bucură de ceva dulce și acest weekend 😉 Gata cu vorba și spor la treabă!

 INGREDIENTE:

Pentru aluat:

  • Lapte 100 ml,
  • Făină albă de grâu 600 g,
  • Sare iodată 1 lingură,
  • Zahăr brun 3 linguri,
  • Drojdie uscată 1 plic,
  • Unt 200 g,
  • Ulei de floarea soarelui 2-3 linguri,
  • Gălbenuș de ou 2 bucăți.

Pentru umplutură:

  • Nucă măcinată 500 g,
  • Lapte 100 ml,
  • Zahăr brun 4 linguri,
  • Esență de lămâie 1 fiolă,
  • Merișoare cca. 100 g.

Pentru glazură:

  • Gălbenuș de ou 1 bucată,
  • Ulei de floarea soarelui 2 linguri.

 

MOD DE PREPARARE:

Maricica bis, mașina de frământat și copt pâine, a trecut din nou la treabă. În recipientul masinii de pâine se pun: laptele, făina cernută, sarea, zahărul, ouăle, untul și drojdia (Atentie! Păstrați această ordine daca vreți să crească aluatul!!!) Se programeaza aparatul pentru frământat, dospit cca. 90 de minute. Atenție ajutați aluatul cu puțină făină sau ulei ca să nu se lipească de pereții vasului, în primele 30 de minute, apoi lăsați mașina în pace, numai deschide-ți capacul, își face treaba singură.

Pentru umplutură, se pune la fiert laptele împreună cu zahărul, la foc mic, amestecându-se continuu. După ce s-a topit zahărul se adaugă nuca măcinată, esența de lămâie, apoi se oprește focul și se amestecă energic până ce se încorporează toată nuca și se obține o cremă omogenă.

După ce s-a frământat și dospit aluatul se scoate din aparat, se pune  pe masa, se împarte în două, apoi se întinde cu sucitorul, se pune umplutura pe toată foaia, se presară merișoarele, și se rulează sub forma de ruladă.

Rulada obținută se așează într-o tavă tapetată cu foaie de pergament. Gălbenușul de ou se amestecă cu uleiul, până ce se omogenizează, apoi se ung cozonacii pe toată suprafața.

Se pun la copt, în cuptorul preîncins cca. 40 de minute la 200 grade.

Spor și poftă bună!

 

Leave a Review

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

1 2 3 4 5