- In fiecare an ne sacrificam 2 zile din concediu/vacanta pentru „Actiunea zacusca!”. Munca in echipa face ca treaba sa fie mai usoara si mai placuta, va recomand acest fel interactiune in familie;), bineinteles unde se poate:-*, copilasii sa aiba cel putin 12 ani, altfel va incurca si mai tare:))
INGREDIENTE:
- Vinete 20 kilograme,
- Ardei capia 10 kilograme,
- Ardei gras colorat 5 kilograme,
- Bulion de roşii 6 litri,
- Ceapa albă 2 kilograme,
- Ulei 2 litri,
- Foi de dafin,
- Piper boabe,
- Sare pentru muraturi.
MOD DE PREPARARE:
- Vinetele se coc pe grătar la foc de lemne sau carbune ( iar de nevoie pe aragaz/plita! desi nu mai recomand coacere vinetelor in bucatarie!). Se curăţă şi se lasă la scurs.
- Cu ardei capia se procedează la fel, doar ca ei se pun intr-un vas cu capac, se presară sare, se lasă acoperit cca. 30 de minute.
- Apoi se curăţă de coajă, codiţe şi seminţe, folosind cât mai puţin apa.
- Între timp se curăţă ceapa, se toacă mărunt şi se pune la călit în 500 ml. de ulei.
- Când s-a albit ceapa se adaugă ardeii curăţaţi şi tocaţi mărunt.
- Se lasă se dea în clocot, apoi se adaugă vinetele scurse şi tocate.
- Se adaugă restul de ulei, bulionul de roşii, se asezonează de sare, se adaugă foile de dafin şi boabele de piper după gust.
- Se lasă la fiert la foc mic sau în cuptor pentru cca.4 ore, până cand se ridică uleiul la suprafaţă.
- Zacusca se pune în borcanele sterilizate în prealabil în cuptorul încălzit.
- Se lasă la dunst cald până a doua zi.
- Apoi se depozitează în cămară.
- Spor și poftă bună!
(Visited 190 times, 1 visits today)