Pana Cristina Iuliana- Retete

Zacusca din vinete

  • In fiecare an ne sacrificam 2 zile din concediu/vacanta pentru “Actiunea zacusca!”. Munca in echipa face ca treaba sa fie mai usoara si mai placuta, va recomand acest fel interactiune in familie;), bineinteles unde se poate:-*, copilasii sa aiba cel putin 12 ani, altfel va incurca si mai tare:))

INGREDIENTE:

  • Vinete 20 kilograme,
  • Ardei capia 10 kilograme,
  • Ardei gras colorat 5 kilograme,
  • Bulion de roşii 6 litri,
  • Ceapa albă 2 kilograme,
  • Ulei 2 litri,
  • Foi de dafin,
  • Piper boabe,
  • Sare pentru muraturi.

MOD DE PREPARARE:

  • Vinetele se coc pe grătar la foc de lemne sau carbune ( iar de nevoie pe aragaz/plita! desi nu mai recomand coacere vinetelor in bucatarie!). Se curăţă şi se lasă la scurs.
  • Cu ardei capia se procedează la fel, doar ca ei se pun intr-un vas cu capac, se presară sare, se lasă acoperit cca. 30 de minute.
  • Apoi se curăţă de coajă, codiţe şi seminţe, folosind cât mai puţin apa.
  • Între timp se curăţă ceapa, se toacă mărunt şi se pune la călit în 500 ml. de ulei.
  • Când s-a albit ceapa se adaugă ardeii curăţaţi şi tocaţi mărunt.
  • Se lasă se dea în clocot, apoi se adaugă vinetele scurse şi tocate.
  • Se adaugă restul de ulei, bulionul de roşii, se asezonează de sare, se adaugă foile de dafin şi boabele de piper după gust.
  • Se lasă la fiert la foc mic sau în cuptor pentru cca.4 ore, până cand se ridică uleiul la suprafaţă.
  • Zacusca se pune în borcanele sterilizate în prealabil în cuptorul încălzit.
  • Se lasă la dunst cald până a doua zi.
  • Apoi se depozitează în cămară.
  • Spor și poftă bună!

 

Leave a Review

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

1 2 3 4 5

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.