• Peștele marinat l-am descoperit după ce am ajuns în București 😀 asta undeva în 1992. Mama soacră, mai mereu ne servea la masă, ca și aperitiv, un platou rece, cu morcovi și cartofi fierți, măsline și bucățele de pește marinat, stropit cu puțină zeamă de lămâie. O bunătate, vorba ei: nu ști ce ai pierdut, mamă, atâta vreme!!!
  • Am tot văzut rețete de preparare a peștelui marinat, dar sincer n-am avut curaj. Așa că TataZmeu a luat problema în mână 😀
  • Am primit pește direct din Deltă, un soi mai special, AVAT, un fel de crap sălbatic, totodată și rețea de la pescarii din deltă. Așa că ne-am pus pe treabă.
  • Este o rețetă preparată la patru mâini 😀 tataZmeu a filetat și bucățit peștele, eu m-am ocupat de marinadă.
  • Gata cu vorba, să trecem la treabă!

INGREDIENTE:

  • Pește de Dunăre 1 bucată de cca. 2500 g,
  • Apă rece 600 ml,
  • Oțet 250 ml,
  • Sare de mare 1 lingură,
  • Ulei de floarea soarelui 125 ml,
  • Piper boabe mozaic: roșu, alb, verde și negru 1 lingură,
  • Foi de dafin 4-5 bucăți,
  • Ceapă galbenă 2 bucăți mari,
  • Morcov 2 bucăți.

MOD DE PREPARARE:

  • Peștii se curăță de solzi și intestine, apoi se filetează și se taie bucățele, se adaugă sarea și se lasă la rece cca. 30 minute.
  • Între timp, ceapa și morcovii se curăță, apoi se taie felii morcovul și jullien ceapa.
  • Apa se pune la fiert împreună cu oțetul, uleiul și mirodeniile, lăsându-se să fiarbă cca. 6 minute după ce clocotește.
  • Marinada răcorită se toarnă peste bucățile de pește, apoi se amestecă ușor cât să se înglobeze toate ingredientele.
  • Amestecul de pește se pune în borcane, recipiente ermetice sau recipiente cu sisteme de vidare, apoi se lasă la macerat aproximativ 6 zile.
  • Marinata de pește cu oțet se servește rece ca aperitiv sau cum spuneam în introducere într- salată de cartofi.
  • Secretul, este timpul de conservare, pescarii recomandă o săptămână, și nu mai puțin.
  • Spor și poftă bună!

(Visited 32 times, 1 visits today)