• Mno un altfel de cozonac 😉 Eu fug mereu de cozonacul clasic, nu am crescut cu el și nu-l înțeleg! ☹ Prefer cozonacul cu mac, nucă sau brânză dulce pe modelul unguresc, beigli😉 Eii, dar babka asta, propusă de @AdrianHădean, chiar m-a pus la treabă! Și pot spune că m-a cucerit, prin simplitate și gust! 😉 Nohh, acum, după ce am cercetat un picuț virtual, am găsit o multitudine de variațiuni Babka! 😉 Dar, gata cu vorbăria, vă aduc rețeta de bază a aluatului cu umplutura vă puteți juca cu cel fel de ingredinete aveți la îndemână 😉
  • Important să fie o bază de dulceață și apoi ceva oleaginoase! N-am schimbat nimic din rețeta de bază la sirop m-am jucat un picuț. 😀 N-am rezistat să nu pun amprenta Panacris 😉
  • Spor și poftă bună !

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

  • Făină alba de grâu 000 cca. 250 g,
  • Zahăr tos 50 g,
  • Drojdie uscată 4 g (2 lingurițe),
  • Sare 1 linguriță,
  • Apă călduță 55 ml,
  • Unt grăsime 82% 70 g,
  • Ulei de floarea soarelui 1 lingură.

Pentru umplutură:

  • Dulche de leche Marvel, sau mai bine zis Dulceață de lapte 150 ml,
  • Fistic decojit cca. 100 g,
  • Sare Hymalaia 1 linguriță.

Pentru sirop:

  • Zahăr tos cca. 120 g,
  • Zahăr vanilinat 1 plic,
  • Apă rece cca. 70 ml,
  • Esență de rom ½ linguriță.

MOD DE PREPARARE:

  • Într-un vas încăpător sau direct în bolul mixerului se cerne făina, se adaugă sarea și drojdia uscată, se amestecă ușor cât să se înglobeze toate ingredientele.
  • Apoi se adaugă apa călduță și ouăle, mixându-se la viteză mica până se încorporează în aluat. Untul adus la temperatura camerei, se taie cubulețe și se adaugă rând pe rând în aluatul obținut și se mixează la viteză mai mare.
  • După ce s-a obținut un aluat elastic, se unge un vas cu ulei, se pune aluatul obținut și se lasă la dospit la rece peste noapte sau cel puțin 12 ore.
  • A doua zi aluatul se întinde pe masa de lucru ușor înfăinată, se unge cu dulceața de lapte, lăsând margini de cca. 2 cm, apoi se presară fisticul mărunțit și sarea.
  • Marginile rămase libere se ung cu puțină apă, apoi se rulează aluatul pe partea mai scurtă, înspre noi.
  • Ruloul obținut se taie cu un cuțit bine ascuțit, pe lungime, pe din două, apoi se împletește aluatul.
  • Forma de cozonac se unge cu ulei, apoi se pune Babka obținută și se lasă la dospit încă 2 ore, la temperatura camerei sau chiar mai mult dacă mai aveți timp și răbdare.
  • Se coace Babka în cuptorul preîncins  cca. 35 minute la 195 grade.
  • Între timp se prepare siropul, o să vi se pară cam mult, dar nu-i problemă, cozonacul îl va absorbi în întregime.
  • După ce s-a copt cozonacul, se însiropează cu pensula, fierbinte și se lasă la răcorit.
  • Este minunat de delicios și lipicios!
  • Spor și poftă bună!

(Visited 78 times, 1 visits today)