Pana Cristina Iuliana- Retete

Brioșe cu dovleac

panacris
Recipe by
cca. 140 min
Prep: cca. 25 min | Cook: cca. 100 min. | Servings: 12 porții
 
 
Daaa, o nouă lună, o nouă provocare în Cutia Misterelor – Mistery box challenge, inițiată de Cerasela, http://saffronanddates.blogspot.ro/2014/03/provocarea-cutia-misterelor-mistery-box.html. Luna acesat gazda provocării este minunt, zâmbăreața Maria, sau mai bine zis: http://zambetania.blogspot.ro/2015/10/provocarea-cutia-misterelor-lista.html  Maria Zambetania a zis:  ” Doamnelor, domnilor, defilează pe covoru zambetan cele 9 minivedete şi obligatoria:
ciocolată, smântână, brânză, ouă, nuci, pere, cafea, roşii, lapte şi ingredientul vedetă, deci obligatoriu: DOVLEACUL. ”
 Așa că m-am conformat, nu am reușit să adun în rețeta mea toate ingredientele:D, dar am folosit 4 din 9, sper că nu mă lasă corigentă;)
 
INGREDIENTE:
 
  • Pulpă de dovleac copt 200 g,
  • Nuci/Alune de pădure 100 g,
  • Zahăr tos 100 g,
  • Zahăr vanilinat burbon de la Dr. Oetker 1 plic,
  • Făină albă de grâu 120 g,
  • Scorțișoară prudră ½ linguriță,
  • Nucșoară rasă ½ linguriță,
  • Ghimbir pudră ½ linguriță,
  • Cuișoare pudră ½ linguriță,
  • Praf de copt cu șofran 2 linguri,
  • Amoniac ½ plic,
  • Sare iodată ½ linguriță,
  • Ou 1 bucată,
  • Ulei de floarea soarelui 50 ml,
  • Sana 300 ml,
Pentru decorare:
  • Dulceață din dovleac 3-4 linguri,
  • Brânză de vaci cca. 200 g,
  • Zahăr pudră cca. 100 g,
  • Pudră de cacao 2 linguri.
 
MOD DE PREPARARE:
 
  • Dovleacul se taie în două și se pune la copt în cuptor cca. 60 de minute la 200 grade. După ce s-a copt, se curăță de coajă și se trece prin blender sau aparat de mărunțit, ca să se obtină un piure fin.
 
  • Între timp se prăjesc alunele de pădure, decojite, într-o tigaie fără grăsime la foc iute cca. 5 minute, amestecându-se continuu, ca să nu se ardă 😉 Se folosește metoda bucătarilor chinezi de a scutura tigaia, dar dacă nu aveți dexteritatea suficientă sau putere, amestecați cu o lingură de lemn. După ce s-au prăjit se lasă la răcit, cca. 10 minute, apoi se mărunțesc.
  • Într-un vas încăpător se amestecă ingredientele uscate: zahărul tos și cel vanilinat, mirodeniile, praful de copt, amoniacul, făina, alunele mărunțite și piureul din dovleac copt.
  • Separat se amestecă energic oul, uleiul și sana. Compoziția rezultată se adaugă peste compoziția semi-uscată, amestecându-se ușor până ce se înglobează toate ingredientele.
 
  • Aluatul rezultat se toarnă în form de brioșe, tapetate cu unt și făină, sau mai ușor cu hârtii special pentru copt brioșe. Brioșele se pun la copt în cuptorul preîncins, cca. 20 de minute la 200 grade. După ce au trecut testul scobitorii se scot din cuptor și se lasă la răcit. 
  • Între timp se prepară crema de brânză, simplă și gustoasă: brânza de vaci se amestecă cu zahărul pudră, până se obține o cremă dulce omogenă.
  • După ce s-au răcit brioșele, se scobesc cu un aparat special, sau cu nare grijă cu o linguriță, în locașul rămas se pune o linguriță sau două de dulceață din dovleac, rețeta aici: , apoi se acoperă cu cremă din brânză și se presară pudră de cacao  😉 
  • Data viitoare voi veni cu o glazură de cacao;) Spor și poftă bună!
 

Leave a Review

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

1 2 3 4 5

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.