Pana Cristina Iuliana- Retete

Castraveți murați de vară

  • E al doilea an când pregătesc astfel de castraveți.
  • Nici mie nu-mi vine să cred, dar după experiența de la Mangalia, Zmeișorii nu se mai săturau de castraveți murați de vară, achiziționați de la piață, dintr-un butoi imens, am zis, dar ce eu nu pot face???
  • Zis și făcut, vreau să vă spun că toată vara am avut castraveți murați 😉
  • Minunați și răcoritori 😉
  • M-am gândit că vă va fi de folos  această rețetă, simplă, ieftină și gustoasă 😉
 
INGREDIENTE:
 
  • Castraveți mai mărișori cca. 3000 g,
  • Sare mare 1 lingură/litru de lapă,
  • Mărar pentru murături 2-3 tije,
  • Usturoi 4-5 căței,
  • ardei iute 4-5 bucăți,
  • Pâine veche de-o zi 2 felii sau un colț,
  • Tifon sau pânză mai subțire,
  • Borcan mai mare de minim 5000 ml 1 sau 2 bucăți.
 
MOD DE PREPARARE:
  • Castraveții se spală, dacă sun mai groși se taie în două sau patru. Pe fundul borcanului se așează câteva bețe de mărar, chiar și cu flori. 
 
  • Se așează castraveții în picioare, sau culcat cum vă este mai la îndemână. Se umple borcanul cu apă rece, măsurându-se cantitatea de apă, cu o cană gradat, sau ce aveti la îndemână, eventual o sticlă cu capacitatea de 1000 ml,  apoi se răstoarnă apa într-un vas încăpător, se adaugă sarea, cum spuneam 1 lingură de sare la un litru de apă, se pune la foc mic, cca. 10 minute, amestecându-se continuu până se dizolvă sarea, apoi se adaugă călduță peste castraveți.
  •  Se asezonează de usturoi, și ardei iute, iar la final, pâinea împachetată în tifon, sau o pânză subțire se punea deasupra castraveților, astfel încât să fie acoperită de saramură. Pâine ajută la fermentare, ceea ce permite să avem castraveți murați la soare în minim 2 zile da caniculă, sau 4 zile călduroase. Nu vă impacientați dacă lichidul se va tulbura, face parte din procesul de murare. După ce castraveții au prins o culoare kaki, gen uniforme de armată 😀
  •  Se transferă în recipiente ce le puteți depozita în frigider, se adaugă și lichid, eu am greșit prima oară și s-au înmuiat, așa că a doua rundă, am completat cu lichid, astfel mai rezistă și acum în frigider, asta după vreo 2 săptămâni. Spor și poftă bună!
 

Leave a Review

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

1 2 3 4 5

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.