Pana Cristina Iuliana- Retete

Ciorbă de somn la ceaun

  • În fiecare an, cam de două ori, ne întâlnim cu familia, mărită sau lărgită cum îi mai spun eu, nași, fini, cumetri, copii, nepoti… și punem de ceva bun la ceaun sau proțap.
  • De data asta am preparat o super ciorbă din somn, care a fost pe gustul tuturor, mai puțin al Zmeișorilor 😀 :)))
  • Eiiii, s-au compensat cu inimă la grătar și frigărui din carne de miel.
  • Rețeta se poate adapta la cantități normale, pentru o familie de 4 persoane, se taie din zerouri! 😀 😊))
  • P.S. Daaa, am gătit la comun, nu-mi asum prepararea și gătirea pe deplin;) Fiecare și adus touch-ul :D, personal :)))) Așa e frumos când gătești la liber, la foc de lemne! 😉 :)))

INGREDIENTE:

  • Somn 1 bucată cca. 5000 g,
  • Morcovi cca. 500 g,
  • Păstârnac cca. 300 g,
  • Pătrunjel rădăcină cca. 300 g,
  • Țelină rădăcină cca. 300 g,
  • Ceapă galbenă cca. 500 g,
  • Ardei kapia cca. 300 g,
  • Roșii decojite cca. 1000 g,
  • Ulei de floarea soarelui cca. 300 ml,
  • Sare grunjoasă după gust,
  • Apă de izvor/Dunăre cca. 8000 ml,
  • Borș de putină cca. 4000 ml,
  • Ouă 8 bucați,
  • Icre de pește cca. 100 g.
  • Verdeață ( pătrunjel, leuștean) cca. 200 g.

MOD DE PREPARARE:

  • Peștele se eviscerează, curăță și porționează.
  • Legumele se curăță și toacă grosier.
  • Ceaunul se încinge, se adaugă uleiul, legumele tocate cca. 1000 ml apă și se lasă la călit, cca. 10 minute, amestecându-se ușor.
  • Apoi se adaugă restul de apă și se lasă la fiert la foc iute cca. 30 minute până ce legumele se gătesc.
  • Se adaugă capul și coada somnului, se lasă la fiert, la foc mediu până ce cade carnea de pe oase, apoi se scoate din ciorbă.
  • Se asezonează de sare, roșiile decojite, borșul și se mai lasă la fiert cca. 20 minute, apoi se adaugă bucățile de pește, lăsându-se la fiert cca. 20 minute ca să se gătească.
  • După ce peștele a fiert se scoate din ciorbă și se lasă la cald până la servire.
  • Ciorba se finalizează adăugând ouăle amestecate cu  icrele și zeamă fierbinte din ciorbă, ca să nu se taie, să se facă omletă! 😀
  • Atenție ceaunul trebuie luat  de pe foc și lăsat cca. 20 minute, până se adaugă dreseala de ou și icre.
  • Ciorba se servește fierbinte asezonată cu verdeață, cu bucăți de pește servite alăturat.
  • Spor și poftă bună!
(Visited 253 times, 1 visits today)

Leave a Review

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

1 2 3 4 5

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.