• Pfff, ieri am văzut la draga mea prietenă Sidy aceste minunate cornuri aperitiv. Zis și făcut, că tot vânturam câteva jumări prin frigider.
  • Chiar și vremea era de acord cu mine, plouă cu găleata și e mai răcoare, așa că pot porni cuptorul și butoanele! 😉

INGREDIENTE:

  • Făină alba de grâu  cca. 1000 g,
  • Untură de porc 3 linguri cu vârf, cca. 200 g.
  • Ouă 2 bucăți,
  • Lapte 250 ml,
  • Iaurt grecesc cca. 150 ml,
  • Drojdie uscată 1 plic cca. 10 g,
  • Sare Himalya 1 lingură,
  • Zahăr tos 3 linguri,
  • Jumări de porc cca. 400 g,
  • Ceapă 1 bucată mare,
  • Piper proaspăt măcinat ½ linguriță,
  • Ulei de rapiță 1 lingură.

Pentru finalizare:

  • Ou 1 bucată,
  • Semințe chimen 1 lingură,
  • Semințe susan 1 lingură,
  • Boia de ardei dulce ½ linguriță.

MOD DE PREPARARE:

  • În recipientul mașinii de pâine se pune laptele, ouăle bătute, iaurtul, făina cernută, sarea, zahărul, untura și drojdia.
  • Atenție! Păstrați această ordine daca vreți să crească aluatul!!!) Se programează aparatul pentru frământat și dospit, care durează 90 de minute.
  • Între timp ceapa se curăță, se taie jullien și se călește în puțin ulei, până ce se rumenește, fără să se ardă! 😉
  • Jumările se macină mărunt cu ajutorul mașinii manual de tocat carne sau mai simplu la robot, împreună cu ceapa prăjită.
  • După ce aluatul a crescut, se pune pe planșeta de lucru presărată cu făină și se întinde în formă dreptunghiulară peste care se pune amestecul de jumări, piperul și ceapă prăjită.
  • Aluatul se împătură astfel, latura dinspre noi o ducem până la mijlocul aluatului, latura opusă ei o aducem peste latura pliată până se acoperă. Acum latura din dreapta se aduce  până la mijloc, apoi peste ea se pliază latura din stânga.
  • Se lasă să se odihnească 20 de minute în bucătărie. Apoi se întinde din nou si împătură, se lasă la odihnit iar de trei ori ca în final aluatul să iasă foi – foi.
  • La final aluatul se întinde apoi rulează și se taie în 6 bucăți, care se rotunjesc și se lasă din nou la odihnă cca. 20 minute.
  • Apoi se întind pe rotund și se taie în patru bucăți, ce se rulează sub formă de cornuleț.
  • Cornurile se așază într-o tavă tapetată cu foaie de pergament.
  • Oul rămas se bate până se omogenizează albușul cu gălbenușul. Se ung cornurile cu oul, peste care se presară semințele de chimen, pudra de boia și semințele de susan.
  • Cornurile se pun la copt în cuptorul pre încins cca. 15 minute la 200 grade, apoi încă 20 de minute la 180 grade, până se rumenesc și trec testul scobitorii
  • Se savurează calde sau reci acompaniate de o bere, un vin alb demisec.
  • Spor și poftă bună!

 

 

(Visited 35 times, 1 visits today)