Pana Cristina Iuliana- Retete

Dulceata din ceapa rosie si galbena

panacris
Recipe by
cca. 85 min
Prep: cca. 25 min | Cook: cca. 60 min | Servings: cca. 8 portii

INGREDIENTE:

  • ceapa rosie si galbena 1,5 kg,
  • unt cca. 100 g,
  • ulei de masline 30 ml,
  • oţet balsamic 250 ml,
  • zahar brut SanoVita cca. 250 g,
  • sare Hymalaya SanoVita 1 lingurita,
  • foaie de dafin 1 bucata,
  • piper proaspat macinat ½ lingurita,
  • mix de piper (rosu, verde, negru si coriandru) de la Kotany 1 lingura.

MOD DE PREPARARE:

  • Ceapa se curata si se taie fideluta, va recomand sa folositi robotul de bucatarie sau o razatoare, electrica ar fi recomandabila, dar se poate folosi si cea uzuala.
  • Intr-un vas cu fundul gros se pune untul si uleiul de masline la foc mediu neacoperit cca. 5 minute, pana se infierbanta, apoi se adauga ceapa, mix-ul de piper, foaia de dafin şi sarea, amestecandu-se pana se incorporeaza in grasime.
  • Se lasa la sotat la foc mic, cca. 15 minute pana ce ceapa devine translucida, apoi se adauga zaharul, piperul macinat si se lasa la gatit semiacoperit, la foc mic cca. 30 minute, amestecandu-se din cand in cand ca sa nu se arda ceapa.
  • Apoi se adauga otetul balsamic si se mai lasa la gatitt cca. 10 minute la foc mediu, semicoperit.
  • Dulceata se pune fierbinte in borcane micute de maxim 300 ml, sterilizate, se inchid ermetic, apoi se pune la dunst cald, cu capacul in jos, pana a doua zi.
  • Dulceata de ceapa se consuma simpla pe paine prajita cu branza, sau langa foie gras, terine de carne, friptura de rata/pui, legume sau chiar chiftele.
  • Atentie, dupa ce se deschide se pastreaza in frigider maxim doua saptamani 😉 dar va asigur ca o data deschis borcanul cu dulceata de ceapa se va consuma in maxim doua zile 😀 😉
  • Spor si pofta buna!

Leave a Review

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

1 2 3 4 5

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.