Pana Cristina Iuliana- Retete

File de păstrav cu dovlecel, roșii și kapia

 • Eee, din titlu pare un file de păstrăv clasic cu legume, la grătar sau cuptor. Dar o să vă surprindă modul de gătire al peștelui.
 • Lectură plăcută, iar dacă aveți curaj și ingredientele necesare, spor și poftă bună! :-*

INGREDIENTE:

 • Păstrăv 1 bucată,
 • Sare de mare,
 • Arzător de bucătărie 1 bucată,
 • Dovlecel 1 bucată,
 • Roșii 2 bucăți,
 • Ardei kapia 1 bucată,
 • Sare de mare,
 • Piper proaspăt măcinat,
 • Ulei de măsline.

MOD DE PREPARARE:

Recunosc că e prima oară când filetez un pește 😉 N-am avut curiozitatea, nevoia și dorința, deoarece se găsește la orice oră și oricare pescărie, file de pește.

Dar, nah, acum m-a împins curiozitatea, și mai ales promisiunea că am să încerc și eu 😀 Iuliana Toth e vinovată 😀 mi-a stârnit curiozitatea de a fileta și găti peștele în alt mod. Din ce am văzut în imaginile ei, părea, chiar prea simplu, chiar de probat.

Așa că zis și făcut. Într-o zi când, Zmeii erau sătui, m-am apucat de fainoșaguri 😀 J)

Să revin! Păstrăvul curățat și eviscerate, se cosmetizează, tăindu-se capul și înotătoarele cu ajutorul foarfecii de bucătărie.

Apoi se taie păstrăvul despicat exact pe șira spinării cu un cuțit de filetat (subțire și lung), alunecând lama cuțitului pe conturul osaturii în drepta și stânga, atenție, în interiorul peștelui. Dar eu din inerție, n-am mai aprofundat imaginile Iulianei și l-am filetat pe exterior, cum am învățat să  dezosez peștele gătit și servit la restaurant 😉 că acasă, trăiască mânuța 😀 J)

Eee, așa că dacă l-am filetat pe invers 😀 au mai rămas câteva oscioare 😀 astfel am folosit în premieră și penseta de bucătărie, am mângâiat în sus și jos filet-urile obținute și am extras tot ce s-a putut. (P.S. Zmeul Mijlociu, cel mai cârcotaș din familie, n-a avut nimic de obiectat 😀 adică n-a găsit niciun oscior;) așa că am trecut cu brio testul!).

Bucățile de pește se sărează și se pun la odihnă, rece minim 10 minute.

Între timp se curăță legumele, feliază, se asezonează de sare, piper și ulei de măsline, apoi se gătesc pe grill-ul încins cca. 5 minute pe fiecare parte.

Filet-urile de păstrăv se pun pe o suprafață rezistentă la căldură, eu am folosit un tocător de lemn.  Se pornește torța/arzătorul alimentar, Acela care îl folosiți la prăjiturele pentru flambare, și efectiv prăjiți peștele pe toată suprafața lui, pe ambele părți, până când obțineți o crustă bine prăjită la exterior și fragedă la interior. N-am cronometrat, că eram prea entuziasmată de acest proces, cred că undeva la 15 minute pentru fiecare file de pește în parte!

După ce peștele e gătit, sincer mirosea așa bine, a șorici de porc pârlit 😀 J)) nicidecum a pește pârlit, se așează pe platou împreună cu legumele crocante gătite la gril.

Spor, răbdare și poftă bună!

 

 

 

 

(Visited 107 times, 1 visits today)

Leave a Review

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

1 2 3 4 5

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.