• Nu știu dacă sunt singura care încă n-a ajuns în Italia 😉 Sper că voi ajunge, măcar la pensie, într-o croazieră!
  • Pâinica această pufoasă și aromată, e specifică italienilor, din câte m-am documentat! 😉
  • Se poate consuma simplă, ca atare sau lângă un pahar de iaurt/lapte bătut/kefir/ayran.
  • Spor și poftă bună!

INGREDIENTE:

PENTRU BLAT:

  • Făină albă cca. 500 g,
  • Apă rece cca. 250 ml,
  • Sare de mare cu mirodenii (oregano, busuioc, rozmarin, cimbrișor) 1 lingură,
  • Zahăr  tos 2 linguri,
  •  Ulei măsline extravirgin 4 linguri,
  • Drojdie uscată 1 lingură.

PENTRU UMPLUTURĂ:

  • Măsline negre feliate cca. 100 g,
  • Roșie proaspătă 1 bucată,
  • Frunze de busuioc proaspete,
  • Oregano uscat 1 linguriță.

PENTRU  FINISARE:

MOD DE PREPARARE:

  • De data aceasta am lăsat-o pe Maricica bis, mașina de frământat și copt pâine să stea liniștită.
  • Într-un vas încăpător se pune făina amestecată cu drojdia uscată, apoi se adaugă apa călduță, uleiul de măsline, sarea și zahărul. Se amestecă ușor cu o lingură de lemn pentru început, apoi se frământă cu mâna, până obținem un aluat elastic.
  • Aluatul obținut se lasă la dospit pentru minim 30 de minute, până își dublează volumul.
  • După ce aluatul a crescut, se întinde cu mâna pe foaie de copt unsă din nou cu ulei de măsline. Apoi specific acestei pâinici,  se apasă cu degetele. Se presară și chiar se apasă să intre în aluat, ingredientele de umplutură, în cazul meu: măsline fără sâmburi feliate, bucăți de roșii proaspete, frunze de busuioc, sare de mare și oregano, apoi se mai lasă la crescut, cca. 30 de minute. Înainte de a se pune la copt se stropește cu uleiul de măsline, amestecat cu unt, în cazul meu am primit un spray, special. Este optional, se poate stropi/pensula cu lei de măsline.
  • Pâinea sau focaccia, cum  spun italienii, se dă la copt în cuptorul preîncins, cca. 30 de minute la 200 grade, adică foc mediu, la cuptoarele cu gaz 😉
  • Spor și poftă bună!

(Visited 54 times, 1 visits today)