Pana Cristina Iuliana- Retete

Hurka/Caltaboși cu orez a la Panacris

Avatar photo
Recipe by
120 minute
Prep: 60 minute | Cook: 30 minute | Servings: 14 portii
  • Da perioda dinaintea sărbătorilor de iarnă e tare încărcată! După cârnați, urmează și caltaboșii!
  • Mi-am dat seama că nu am postat rețeta aceasta, care poate fi de folos gurmanzilor.
  • O rețetă clasică de data aceasta!
  • Rețeta o am de la mama mea, preluată din moși strămoși.
  • Cantitate ingredientelor depinde de gustul fiecăruia!!!!
  • Spor și poftă bună!

 

INGREDIENTE

  • Limba porc 1 bucată,
  • Orez 1000 g,
  • Cap de porc 1 bucată,
  • Ficat de porc 1 bucată,
  • Inima de porc1 bucată,
  • Plămân de porc 1 bucată,
  • Sare  după gust,
  • Piper după gust,
  • Cimbru după gust,
  • Ienibahar după gust,
  • Mațe groase (intestine) după necesitate.

MOD DE PREPARARE:

  • Orezul spălat se pune la fiert în apa cu sare. După ce a fiert se spală și se strecoară .
  • Limba, capul, ficatul, inima și plămânul se fierbe separat în apa cu sare, piper boabe.
  • După ce s-au fiert  toate măruntaiele le scoatem, curățam limba, scoatem venele mari cartilaginoase din ficat, plămân, îl porționam și apoi îl dam prin mașină de tocat carne.
  • Amestecam tocătură cu orezul fiert, codimentam cu sare, piper, cimbru (nu prea mult numai cât să îi simțim discret gustul) și ienibahar.
  • Se pun gogoloașe din amestec în cârnățar și se umplu  intestinele spălate.
  • Umplutura trebuie lașată mai moale în intestin adică nu trebuie îndesată foarte tare.
  • Din 20 în 20 de cm răsucim maul (intestinul) în care punem umplutura și apoi la capăt îl legam cu sfoara.
  • Între timp într-un vas mai mare se pune la fiert apa cu sare.
  • Luăm apoi caltaboșii și îi așezam în vasul unde fierbe apa și la foc mic îi lașam la opărit 2-3 minute după ce dă din nou în clocot apa.
  • Se scot și se pun la zvântat.
  • Pentru consum se prăjesc în puțin ulei, dar se pot coace și în tava de la cuptor și se servesc cu salată de varză murată, salată de sfecă cu hrean, pasta de hrean sau castraveți.
  • Spor și poftă bună!
  • 21 dec. 2011 
(Visited 58 times, 1 visits today)

Leave a Review

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

1 2 3 4 5

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.