• Rețeta clasică, numai bună pentru debutul în bucătărie! 😉
  • Ce e mai frumos și plăcut într-o zi ca-n astea vremuri, să uităm de griji și să adie o aromă de pâine proaspătă pregătită și coaptă acasă.
  • Inițial rețeta este propusă pentru gospodinele moderne, ce nu prea au timp de stat în bucătărie, au mașină de frământat și copt pâine în dotare, dar nu au folosit-o niciodată și le asigur că rețeta nu a dat greș niciodată.
  • Dacă nu aveți mașină de pâine, vă puteți folosi de robotul din bucătărie, dacă nu aveți nici așa ceva, vă suflecați mânecile și vă puneți la frământat pâinea, așa cum ați face un masaj iubitului! 😉
  • Simplu și gustos!

INGREDIENTE:

  • Făină albă 000 650 g,
  • Apă călduță 350 ml, ( o cană mare de ceai),
  • Sare grunjoasă (mare) 1 lingură,
  • Zahăr tos  3 linguri,
  • Drojdie uscată 1 plic, (drojdie proaspăt 25 g),
  • Ulei de floarea soarelui 4 linguri.

MOD DE PREPARARE:

  • Mărturisesc că m-am folosit de ajutorul meu din bucătărie, Maricica bis, mașina de frământat și copt pâine. În recipientul masinii de pâine se pune apa, făina cernută, sarea, zahărul, uleiul și drojdia (Atentie! Păstrați această ordine daca vreți să crească aluatul!!!) Se programează aparatul pentru frământat, dospit și copt. Atenție ajutați aluatul cu puțină apă, făină sau ulei, ca să nu se lipească de pereții vasului, în primele 30 de minute, apoi lăsați mașina în pace, nu mai deschide-ți capacul, își face treaba singură.
  • Dacă nu aveți aparat, puneți într-un vas încăpător făina, în mijloc, faceți o groapă unde adăugați, apa călduță, drojdia, sarea, zahărul și uleiul, apoi începeți să amestecați, adunând, făina dinspre mijloc spre margine, până ce încorporați toate ingredientele într-un aluat lipicios.
  • Apoi frământați, ușor dinspre margine spre interior, până ce obțineți un aluat elastic, eventual vă mai ajutați cu un pic de făină, apă sau ulei 😉
  • Sincer, nu vă va ieși din prima, dar orice învățătura are nevoie de exercițiu! 😉 Așa că răbdare! 😉 
  • Apoi formați pâine, pe rotund sau lunguieț, o puneți într-o formă tremorezistentă, tapetată cu foaie de pergament și făină și o mai lăsați la dospit minim 30 minute. Apoi o crestați cu un cuțit bine ascuțit sau mai bine cu o lamă de barberit, sterilă 😉 și puneți pâinica la copt în cuptorul preîncins cca. 30 minute la 200 grade, apoi încă vreo 20 minute la  150 grade, până ce se rumenește.
  •  Spor și poftă bună!
(Visited 24 times, 1 visits today)