Pana Cristina Iuliana- Retete

Panettone cu fructe confiate

Avatar photo
Recipe by
  • Am tot cumpărat Panettone, ne-a plăcut pufoșenia, dar tot simțeam un gust din acela de afânător, sau agent de creștere, potențiator de arome etc. și m-am pus pe cercetat să găsesc o rețetă, așa mai rapidă și pentru mașina de frământat pâine.
  • Bucuroasă mi-am notat, ingredientele, le-am pregătit, dar când am început să le cântăresc, mi-am dat seama că Maricica bis (mașina de frământa și copt pâine!), e cam micuță, așa că l-am scos pe Thor ( mixer-ul planetar!) la treabă ;), că tot a cam șomat.
  • Recunosc că mi-a fost de mare ajutor! Oricum trebuie să vă înarmați cu răbdare pentru a finaliza cu bine rețeta.
  • P.S. Eu l-am cam bronzat, că m-am luat cu vorba la telefon 🙂
  • Spor și poftă bună!

INGREDIENTE:

  • Făină albă 000 800 g,
  • Zahăr tos 250 g,
  • Lapte gras 3,5% 225 ml,
  • Smântână grasă lichidă 30 ml,
  • Ulei de floarea soarelui 100 ml,
  • Borș 50 ml,
  • Unt 70 g,
  • Ouă mari 2 bucăți,
  • Sare de mare ½ linguriță,
  • Drojdie uscată 2pliculețe, cca. 14 g,
  • Coajă de lămâie cca. 2 lingurițe,
  • Coajă de portocală 2 lingurițe,
  • Stafide aurii cca. 100 g,
  • Merișoare cca. 100 g,
  • Ghimbir confiat cca. 50 g,
  • Caise confiate cca. 50 g,
  • Zahăr vanilinat cu aroma de rom 1 plic,
  • Fulgi de cocos 2 linguri (optional).

MOD DE PREPARARE:

  • Ouăle se amestecă energic cu zahărul, până se omogenizează.
  • Laptele călduț se amestecă cu drojdia și zahărul aromat vanilinat.
  • Într-un bol mare se cerne făina, apoi se adaugă amestecul de ouă, untul topit, smântâna, borșul, uleiul, praful de sare, laptele amestecat cu drojdia și se începe frământarea, sfatul meu e să folosiți un mixer planetar, sau să vă suflecați bine mânecile, cca. 25 de minute, adăugându-se și uleiul în fir subțire între timp.
  • După prima fază de frământare se adaugă fructele confiate și mărunțite, după caz, apoi se continua frământarea, încă minim 25 de minute.
  • Apoi se lasă aluatul la dospit minim 30 de minute, acoperit, într-un loc ferit de aer rece.
  • Aluatul dospit se împarte în două tăvi tapetate cu foaie de pergament, se presară fulgii de cocos și se mai lasă la dospit cca. 30 minute.
  • Apoi se pun la copt în cuptorul preîncins cca. 30 minute la 200 grade, apoi încă 25 minute la 180 grade.
  • După ce trece testul scobitorii se scot din cuptor și se lasă la răcit în formă, acoperit.
  • Spor și poftă bună!
(Visited 66 times, 1 visits today)

2 Reviews

  1. Mariana

    Ne cunoastem de prea multa vreme ca sa scriu cifra aici, ceea ce, sper, m-a indrituit sa fiu norocoasa care gusta prima din acest minunat produs culinar.
    Gust exceptional, zahar exact cat trebuie (nici dulce nici ne-dulce). Ghimbirul mi s-a parut elementul forte in aceasta reteta . Gustul discret, aproape insinuat si, cu toate aceste, etse aroma care iti ramane dupa ce inghiti bucatile din acest minunat cozonac.
    L-am mancat in mai multe forme: simplu, cu putina dulceata peste si la o ceasca de capucino. In toate variantele este foarte bun.

    • Avatar photopanacris

      Multumesc tare mult pentru aprecieri, draga mea! Multa sanatate si pofta de viata in continuare! :-*

Leave a Review

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

1 2 3 4 5

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.