Ei, uite că s-a răcorit și a sosit toamna cu toate bunătățile ei. Provocarea @Traditie si gastronomie romaneasca propusă de Gina Bradea, mai bine zis: http://pofta-buna.com/traditie-si-gastronomie-romaneasca-2/ ce ne propune și îndeamnă să gătim românește și să descriem tradițiile și obicieiurile noastre. Luna aceasta e găzduită de http://liligospodini.blogspot.ro/2015/09/traditie-si-gastronomie-romaneasca.html, ce ne propune ca temă: ”Toamna și darurile ei!” și ne îndeamnă să pregătim ”conserve, muraturi, prajituri, ciorbe, dar si alte bunatati cu legumele si fructele ce le culegem toamna.”
Eu m-am oprit deocamdată la prăjituri. Această rețeta e din caietul de prăjituri al mamei mele! E delicoasă prăjitura și foarte ușor de făcut chiar și pentru începătoare!!! De data asta am folosit ca umplutură dovleacul 😉
INGREDIENTE:
Pentru foi:
- ouă 1 bucată,
- lapte gras 9 linguri,
- zahăr tos 9 linguri,
- ulei de floarea soarelui 7 linguri,
- praf de copt 1 plic,
- oțet 1 linguriță,
- făină albă de grâu 500 g,
Pentru umplutură:
- dovleac curățat și ras 1000 g,
- zahăr tos 200 g,
- zahăr vanilinat aromat cu scorțișoară 2 plicuri,
- scorțișoară 1/2 linguriță,
- coajă de lămâie de la Kotany ½ linguriță sau de la 1 lămâie proaspătă.
MOD DE PREPARARE:
- Se bate oul energic cu zahărul, se adaugă laptele, uleiul și făina amestecată cu praful de copt, stins cu oțet. Se frământă până se obține un aluat omogen și elastic, care se pune la rece ptr. cca. 15 minute.
- Între timp se curată dovleacul de coajă, se taie bucăți mărișoare, ce se rad pe răzătoarea fină.
- Dovleacul ras, se amestecă cu zahărul, zahărul vamilinat aromat, scorțișoara și zeama de lămâie, apoi se pune la călit, la foc mic, într-un vas cu fundul gros, chiar ceaun, cca. 15 minute, până se înmoaie și se evaporă zeama lăsată. Se scoate aluatul de la rece, se împarte în două, se întinde o foaie care se așează într-o tavă tapetata cu cu foaie de pergament. Se așează umplutura de dovleac aromat, se acoperă cu a doua foaie, care se înțeapă din loc în loc cu furculița și se presară.
- Se pune la copt în cuptorul încins în prealabil, pentru cca. 20 de minute. După ce s-a răcit se pudrează cu zahăr pudră și se taie în felii mari.
Spor și poftă bună!
(Visited 654 times, 1 visits today)
Eee asta o încerc in weekend 😉
Multumesc de reteta.
Cu mare drag! Spor și aștept aprecierile sau criticile 😉