Pana Cristina Iuliana- Retete

Prăjitura Borzosa

Avatar photo
Recipe by
cca. 100 minute
Prep: cca. 20 minute | Cook: cca. 35 minute | Servings: 14 portii
  • O rețeă clasică din caietul de rețete adunate de la mame și bunici! Delicioasă, cu mult zahăr pentru vremurile actuale, dar merge, așa o dată la 6 luni! 😉

INGREDIENTE:

Pentru blat:

  • Făină alba de grâu 2 căni ( cca. 500 g),
  • Zahăr tos 1 cană ( cca. 250 g),
  • Zahăr vanilinat 1 plic,
  • Unt topit 1 cană ( cca. 250 g),
  • Gălbenuș de ou 3 bucăți,
  • Praf de copt simplu sau cu sofran 1 plic.

Pentru umplutură:

  • Dulceață de caise 1 borcan (cca. 450 ml.).

Pentru topping:

  • Albușuri de ou 5 bucăți,
  • Zahăr pudră 250 g,
  • Nucă măcinată 250 g.

MOD DE PREPARARE:

Untul se topește într-o crăticioră pe Bain-Marie sau la microunde.

Se pune apoi în bolul vasului pentru mixer, se adaugă zahărul, zahărul vanilinat, făina cernută împreună cu praful de copt și sarea.

Se începe frământarea clasic sau cu ajutorul robotului/mixer și se adaugă gălbenușurile, amestecându-se continuu până ce se obține un aluat elastic.

Se mai adaugă dacă mai e nevoie de puțină făină, ca să fie lipicios.

Aluatul obținut se lasă la rece cca. 30 de minute.

După cele 30 de minute de odihnă, aluatul se întinde pe o faoie de copt și se așază în tavă și pune dulceața de caise, care se întinde uniform peste blat.

Alubușurile se bat energic cu zahărul pudră, apoi se adaugă nuca măcinată și se toarnă peste blat, și se întinde uniform.

Deși ar fi trebuit să-mi iasă așa puțin burzuluită 😀 ( cum îi spune și numele Borzos  adică zbârlit, ciufulit, țepos) de data asta a ieșit mai netedă! 😉 Motiv pentru care să o mai refac! 😀 😉

Prăjitura se dă la copt în cuptorul preîncins cca. 15 minute la 200 grade, apoi încă 20 minute la 150 grade.

Se lasă să se răcească sau chiar până a doua zi, ca să se poată tăia frumos.

Spor și poftă bună! 😉

 

 

(Visited 14 times, 1 visits today)

Leave a Review

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

1 2 3 4 5

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.