• Culmea de vreo câțiva ani am în plan prăjitura asta turnată :D, dar nu am avut curajul.
  • De data asta mi-am luat inima în dinți, deoarece după o zi istovitoare la birou, în trafic și curățat o mare sacoșă de mere, nu mai îmi ardea de întins foi fragede :d Așa că zis și făcut!
  • Sincer, nu prea am avut încredere, dar acum vă spun sincer, e mult mai fragedă și ușor de preparat, decât prăjitura clasică din foi cu mere.

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

  • Ouă 4 bucăți,
  • Lapte 18 linguri,
  • Ulei de floarea soarelui 18 linguri,
  • Sare de mare 1 linguriță,
  • Zahăr tos 18 linguri,
  • Zahăr vanilinat cu aroma de scorțișoară 1 plic,
  • Zahăr vanilinat cu aroma de rom 1 plic,
  • Făină albă 24 linguri,
  • Praf de copt cu șofran 1 plic,
  • Coajă rasă de la 1 lămâie.

Pentru umplutură:

  • Mere de vară dulci acrișoare cca. 1500 g necurățate,
  • Zahăr tos 5 linguri,
  • Scorțișoară pudră 1 lingură,
  • Coajă rasă de la 1 lămâie.

MOD DE PREPARARE:

  • Merele se curăță de eventualele stricăciuni, ele sunt foarte fragile, la orice mica atingere se oxidează, apoi se rad cu coajă cu tot, apoi se strecoară de zeama lăsată. Merele rase se pun într-un vas cu fundul gros, se adaugă zahărul și se lasă la călit la foc mic cca. 10 minute, atenție se amestecă continuu ca să nu se lipească. Se asezonează de scorțișoară și coajă de lămâie, apoi se lasă la răcorit.
  • Pentru aluat:
  • Într-un recipient înalt și încăpător se sparg ouăle, se adaugă zahărul tos și zahărul vanilinat, apoi se amestecă energic manual sau cu ajutorul mixer-ului din dotare, până ce se dizolvă zahărul și își dublează volumul. Se adaugă în fir subțire, uleiul și laptele, alternând, amestecându-se ușor până ce se înglobează toate ingredientele, obținându-se o cremă fluidă.
  • Se adaugă făina cernută împreună cu praful de copt, câte o lingură, câte o lingură, amestecându-se ușor, până ce se omogenizează aluatul și ajunge la consistența unei smântâni fluide.
  • Într-o tavă tapetată cu foaie de pergament, sau ulei/unt și puțină făină, se toarnă cca. Jumătate din compoziția de aluat, se dă la copt în cuptorul pre încins cca. 10 minute la 180 grade, la foc mediu, în cuptoarele cu gaz. După ce a prin so crustă ușor gălbuie, se scoate din cuptor, se adaugă umplutura de mere, peste care se toarnă restul aluatului. Prăjitura se dă din nou la copt cca. 15 minute la 180 grade, la foc mediu, în cuptoarele cu gaz. După ce trece testul scobitorii, se scoate din cuptor, se lasă la răcit, abia api se pudrează cu zahăr farin și se feliază.
  • Spor și poftă bună.
(Visited 42 times, 1 visits today)