Ardelenii deobicei, consumă lângă tocănițe și piure, compot de prune sau vișine, în loc de murături, cel puțin eu cu asta am crescut! 😉

Așa că m-am întrebat, oare ce murături dulci aș putea conserva ???   Anul trecut am preparat gutui marinate și au fost foarte gustoase, anul acesta am zis de ce să nu încerc și varianta de prune marinate. Recunsoc ca am vazut reteta la Iuliana, asa ca n-am avut nicio retinere în a o testa! 😉 Vă asigur că sunt minunate, dulci-acrișoare și aromate!

INGREDIENTE:

  • Prune mari și mai tari cca. 1500 g/
  • Usturoi 1-2 căpățâni,
  • Mărar uscat,
  • Hrean 2 rădăcini,
  • Oțet din vin 300 ml,
  • Apă 1000 ml,
  • Sare de mare 2 linguri,
  • Zahăr brun 2 linguri,
  • Semințe de muștar câte 1 linguriță ptr fiecare borcan,
  • Mix de piper (negru, rosu, alb, verde, coriandru) câte 1 linguriță ptr fiecare borcan,
  • Foaie de dafin, câte 1 bucată micuță, ptr fiecare borcan
  • Boabe de ienupăr, câte 1 boabă ptr fiecare borcan,
  • Boabe de enibahar, câte 1 boabă ptr fiecare borcan,
  • Cuișoare, câte 1 boabă ptr fiecare borcan.

MOD DE PREPARARE:

  • Prunele se spală si se taie în jumătăți și li se scot sâmburii.
  • Usturoiul se curăță și se taie fiecare cățel, dacă e mai mare, în două.
  • Se umple fiecare prună cu câte o jumătate de cățel de usturoi.
  • În borcanele curățate și sterilizate, se așează bețe de mărar uscat, fâșii de hrean și mix de semințe.
  • Prunele umplute se pun în borcan, puțin mai îndesate, că se mai lasă, după ce se adaugă lichidul.
  • Oțetul, apa, sarea și zahărul se pun la fiert, după ce lichidul dă în clocot se lasă cca. 10 minute la fiert, la foc mediu.
  • Lichidul se toarnă fierbinte peste prunele din borcan, se mai pun două fâșii de hrean, boabele de ienupăr, enibahar, cuișoare și se închid ermetic, apoi se lasă la dunst uscat până a doua zi.
  • Spor și poftă bună!
  •   

 

 

(Visited 10 times, 1 visits today)