INGREDIENTE:

  • Castraveți cu lungimea de 10-12 cm cca. 12 bucăți,
  • Ardei kapia roșu cca. 2 bucăți,
  • Usturoi 1 căpățână,
  • Semințe de muștar  lingură,
  • Semințe și bețe de mărar,
  • Boabe de ienibahar, câte o boabă pentru fiecare borcan,
  • Boabe de ienupăr, câte o boabă pentru fiecare borcan.

Pentru marinadă:

  • Apă 1000 ml,
  • Sare neiodată 1 lingură,
  • Zahăr tos 3 linguri,
  • Oțet de vin 9%  50 ml.

MOD DE PREPARARE:

  • Castraveții se spală și se taie la ambele capete. Apoi se taie pe lungime felii subțiri, indicat ar fi să folosiți o mandolină, rindea pentru varză sau cuțitul de curățat legume.
  • Ardeiul kapia se curăță, apoi se taie bucățele de cca. 2 cm lungime și 5 mm grosime, ca și cartofii pai.
  • Se așează câte un ardei pai, pe felia de castravete și se rulează ușor, ce se așează initial într-un vas, până se formează toate rulourile.
  • Pentru un borcan de 250-300 ml aveți nevoie cca. 3-4 castraveți și ½ ardei kapia.
  • Pe fundul borcanului așezați câte un cățel de usturoi feliat, semințe de mărar și muștar. Începeți să umpleți borcanul, așezând rulourile, unul lângă altul strâns (ideal ar fi ca borcanul să aibă gura largă!), apoi se adaugă boaba de ienibahar și ienupăr, bețele de mărar, astfel încât să sigileze rulorile.
  • Între timp se pune la fiert amestecul de apă, oțet, sare și zahăr, după ce clocotește, se lasă la fiert la foc mic cca. 10 minute.
  • Marinada se toarnă peste rulorile de castraveți din borcane, se lasă cca. 5 minute, până ce se așează bine marinada, între legume, apoi se închid ermetic borcanele cu capace sterilizate, apoi se pun cu fundul în sus, într-un vas căptușit cu prosoape de bucătărie, textile, se acoperă și se lasă la dunst cald până a doua zi.
  • Apoi se depozitează în cămara la răcoare cca. 1 lună până se savurează împreună cu oameni dragi la mese de sărbătoare.
  • Spor și poftă bună!

 

(Visited 127 times, 1 visits today)