Pana Cristina Iuliana- Retete

Sărmăluțe în frunze de tei

  • Eeee, o nouă lună o nouă provocarea a naturii.
  • Frunzele de tei de data asta mi-au făcut cu ochiul😉
  • Sincer m-au cucerit mai tare decât frunzele de viță sau ștevie 😉
  • Intră în preferințele mele din lista sarmalelor, bineînțeles că cele din varză acră rămân pe locul I oricând și oriunde! 😉

INGREDIENTE:

  • carne tocată amestec (vită+porc) cca. 500 g,
  • frunze de tei ca. 30 bucăți,
  • ulei de floarea soarelui  2 linguri,
  • orez  cca. 100 g,
  • ceapă 1 bucată,
  • boia de ardei dulce ½  linguriță,
  • sare iodată 1 linguriță,
  • piper proaspăt măcinat 1/2 linguriță.

Pentru sos:

  • bulion cca. 300 ml,
  • ardei galben ½ bucată,
  • ardei roșu ½ bucată,
  • ceapă galbenă 1 bucată mică,
  • sare iodată 1 linguriță,
  • piper proaspăt măcinat 1/2 linguriță.
  • foi de dafin 2 bucăți.

MOD DE PREPARARE:

  • Orezul se spăla în mai multe ape apoi se scurge. Ceapa se curată și se toacă mărunt, apoi se pune le dinstiut în ulei și puțină apă, până devine translucidă apoi se adaugă și orezul strecurat. Se adaugă carnea tocată, boiaua dulce de ardei, sare și piper după gust, amestecându-se până ce se omogenizează toate ingredientele.
  • Frunzelor de tei li se îndepărtează pețiolul, adică, codița, apoi se spală sub jet de apă rece, se scot într-o strecurătoare și se usucă cât este posibil, eventual tamponate pe un prosop de bucătărie.
  • Se așază pe un blat de lemn câte o frunză de tei, se pune umplutura și se rulează sărmăluța, cu mare atenție, deoarece este foarte casabilă frunza.
  • Pentru sos, se taie ardeiul și ceapa Julien, se pune la gătit într-o crăticioară împreună cu bulinul, asezonat de sare și piper cca. 10 minute la foc mediu, până ce se obține un sos mai grosuț.
  • Sarmalele obținute se așază în straturi într-un vas termorezistent sau într-o tavă mai înaltă, la final se acoperă cu câteva foi de dafin și sosul de legume.
  • Se introduce vasul cu sărmăluțe în cuptorul încins, la foc mic, 150 grade, pentru. cca. 4 ore.
  • Sarmalele, întotdeauna, se servesc fierbinți, cu pâine sau mămăligă, smântână și ardei iute, după gustul fiecăruia.
  • Spor și poftă bună! 😉

 

(Visited 266 times, 1 visits today)

Leave a Review

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

1 2 3 4 5

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.