• Am tot cercetat diverse rețete de prepararea siropului din flori de soc la rece, fără prea mare bătaie de cap.
  • Așa am ajuns la  rețeta Lenei, mulțumesc pentru explicațiile pas cu pas.
  • Așa că am dat drumul la butoane.
  • Cel mai important lucru a fost achiziționarea ingredientului principal din zone nepoluate :D.
  • Am apelat la prietenii noștri de la Țărăncuța din România, https://www.facebook.com/tarancuta.dinromania și am făcut o plimbare cu motoarele într-o zi  frumoasă de duminică.
  • Am găsit cele mai faine flori de soc, așa că multe mâini harnice au umplut cei doi coburi (valize!) ai motocicletei cu flori.
  • Am materie primă, suficientă și pentru rețete noi cât și pentru cele clasice, sirop din flori de soc și dulceață din flori de soc.
  • Gata cu poveștile, spor la treabă! 😉

INGREDIENTE:

  • Apă filtrată cca. 2000 ml,
  • Zahăr tos cca. 2000 g,
  • Flori de soc cca. 40 de bucăți mari ( cca. 1000 g),
  • Lămâi 1000 g, (cca. 8 bucăți medii).

Extra:

  • cuișoare pentru fiecare sticlă rezultată, este considerat conservant natural!

MOD DE PREPARARE:

  • Florile de soc dacă le-am cules după ploaie și din zonă nepoluată nu mai trebuie spălate, că se pierde polenul cel mai valoros.
  • Dacă le-ați primit dintr-o zonă necunoscută, atunci le puneți ușor într-o strecurătoare și treceți ușor sub un jet de apă rece, cu atenție să nu pierdeți floricelele de pe crenguțe.
  •  Lămâile se spală bine cu apă rece și bicarbonat de sodiu, eventual chiar opărite, cu apa și bicarbonatul, dacă nu aveți de unde achiziționa lămâi netratate.
  • Apoi se decojesc, atenție să lăsați partea albă pe lămâie. Eu am folosit un cuțit special pentru citrice, dar puteți folosi o răzătoare fină.
  • Apa filtrată se pune la încălzit, atenție să nu fiarbă, se adaugă zahărul și se amestecă până se dizolvă complet.
  • Se adaugă coaja de lămâie rasă și sucul de la lămâile curățate, se amestecă până se înglobează apoi siropul obținut se lasă la răcorit.
  • După ce s-a răcit complet siropul se adaugă florile uscate, scurse de apa, se amestecă, se acoperă și se lasă la rece pentru 1 zi.
  • A doua zi se amestecă și se mai lasă la frigider cca. 3-4 zile cât să-și lase aroma bine.
  • După timpul de macerare se strecoară siropul obținut într-un vas curat, special pentru siropuri, dulcețuri, se dă la foc și se fierbe la foc mic maxim 5 minute după ce începe să clocotească.
  • Se pune siropul în sticle sterilizate (spălate și puse în cuptor la 100 g, cca. 10 minute!) se sigilează și se depozitează în cămară sau subsol.
  • P.S. Dacă aveți loc în frigider, săriți peste pasul de fierbere (cele 5 minute) puneți siropul în sticle sterilizate și la depozitați în frigider.
  • Spor și multă răbdare, în sine rețeta nu-i complicată, doar de cursă lungă! 😉

(Visited 83 times, 1 visits today)