• Cum văd și aud gălbiori, gândul mă duce instant la Simona si Florin, ieșind triumfători cu coșurile pline de minunile galbene, de sub poalele brazilor din Păltiniș!
  • Iar bunăciunile preparate împreună cu Simona, din ciupercuțele galbene și aromate, mi-au rămas întipărite în minte. Așa că vă aduc una dintre rețetele simple, dar tare gustoase!

INGREDIENTE:

  • Ciuperci gălbiori cca. 800 g,
  • Ceapă galbenă 2 bucăți,
  • Ceapă verde 8 fire,
  • Usturoi 1 căpățână medie,
  • Ulei de floarea soarelui 3 linguri,
  • Sare de mare 1 lingură,
  • Piper proaspăt măcinat 1 linguriță,
  • Boia de ardei dulce 1 lingură,
  • Smântână cca. 200 g,
  • Amidon alimentar 3 linguri,
  • Vin alb demisec cca. 200 g.

MOD DE PREPARARE:

  • Ciupercile se curăță și spală în mai multe ape, până ce se elimină toate acele de brad și eventualele insecte, apoi se toacă grosier.
  • Ceapa galbenă, verde și usturoiul se curăță, spală, apoi mărunțesc și se pun la călit într-un vas încăpător cu uleiul și puțină apă, cca. 5 minute la foc iute, neacoperit.
  • Ciupercuțele curățate se adaugă la amestecul de ceapă și usturoi, se asezonează de sare, piper, boia, vin, lăsându-se la gătit cca. 30 minute la foc minim, semiacoperit.
  • Amidonul se amestecă cu smântâna, adusă la temperatura camerei, până ce se omogenizează, apoi se toarnă peste amestecul de ciuperci și alliaceae, se amestecă continuu la foc mic, până se obține un sos catifelat și cremos.
  • Tocănița se servește ca atare, sau acompaniată de mămăligă/ pâine după gustul fiecăruia
  • Spor și poftă bună!

 

(Visited 28 times, 1 visits today)