INGREDIENTE:

  • Vinete 20 kilograme,
  • Ardei capia 10 kilograme,
  • Bulion de roşii 6 litri,
  • Ceapa albă 2 kilograme,
  • Ciuperci pleurotus 1,5 kg,
  • Ulei 2 litri,
  • Foi de dafin,
  • Piper boabe,
  • Sare iodată grunjoasă.

MOD DE PREPARARE:

  • Vinetele se coc pe grătar la foc de lemne. Se curăţă şi se lasă la scurs. Cu ardeii capia se procedează la fel, doar ca ei se pun intr-un vas cu capac, se presară sare, se lasă acoperit cca. 30 de minute.
  • Apoi se curăţă de coajă, codiţe şi seminţe, folosind cât mai puţin apă.Între timp se curăţă ceapa, se toacă mărunt şi se pune la călit în 500 ml. de ulei.
  • Ciupercile pleurotus  se spală, se curăță apoi se taie felii subțiri. Când s-a albit ceapa se adaugă, feliile de ciuperci și se lasă la călit cca. 10 minute la foc mediu, neacoperit.
  • Apoi se adaugă ardeii  curăţaţi şi tocaţi mărunt. Se lasă se dea în clocot, apoi se adaugă vinetele scurse şi tocate. Se adaugă restul de ulei, bulionul de roşii, se asezonează de sare, se adaugă foile de dafin şi boabele de piper după gust.
  • Se lasă la fiert la foc mic sau în cuptor pentru cca.4  ore, până cand se ridică uleiul la suprafaţă.
  • Zacusca se pune în borcanele sterilizate în prealabil în cuptorul încălzit.
  • Se lasă la dunst cald până a doua zi.
  • Apoi se etichetează și se depozitează în cămară.
  • Spor și poftă bună!
  • P.S. Mi-au ieșit 17 borcane de cca. 400 g și 5 borcane de cca. 800 g .
  • IMG_0301 IMG_0300 IMG_0298 IMG_0296 IMG_0294 IMG_0292 IMG_0277 IMG_0275 IMG_0274 IMG_0168 IMG_0163 IMG_0162 IMG_0159 IMG_0158 IMG_0157 IMG_0156 IMG_0155 IMG_0152 IMG_0145 IMG_0150 IMG_0144 IMG_0143 IMG_0142 IMG_0141 IMG_0140
(Visited 46 times, 1 visits today)